IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължителните граници в офиса

28 януари 2019 07 10

Когато сте жена, трябва да сте още по-категорична

Снимка: istock

Снимка: istock

Дискриминацията на работното място, заедно със сексуалния тормоз, все още са проблем за служителките. И тъй като често законите и доказването на несправедливост са „гъвкави“ понятия, търпящи интерпретация, е хубаво дамите да поставят ясни граници в офиса, за превенция от превръщане в жертва.

Без вулгарни или сексистки шеги

Ако не искате да бъдете погрешно обвинени, че си просите определено отношение, не давайте повод на никого да се държи по специфичен начин към вас. Веднага реагирайте, ако някой колега се опита да си прави сексуални, сексистки или определено вулгарни шеги за ваша сметка.

Ако пуснете подобни забележки покрай ушите си, след време може да се превърнат в ежедневие и да не ви обърнат внимание, когато се оплачете.

Не позволявайте да ви докосват нежелано

В офиса е често срещано да имате физически контакт с колегите – здрависване, потупване по рамото, побутване… ако обаче някои прекрачи границите и се опита дори уж небрежно да ви докосне на забранени места (по гърдите, задните части или бедрата) го спрете и го направете на въпрос. Хората трябва да уважават личното ви пространство.

Не оставайте до късно сами в офиса

За някои мъже това си е откровена покана да действат. Може да се случи да поостанете някоя вечер, за да довършите проект в срок, но нека това не се превръща в ежедневие. Така давате шанс на работодателя да ви експлоатира, а едва ли ще ви плати извънредния труд! Освен това застрашавате сигурността си, ако трябва да се прибирате сама по тъмно.

Научете ги, че НЕ е НЕ

Често има коментари, че женското НЕ, не е категоричен отказ. При флирт навън може и да има резон в подобно твърдение, но не и в офиса. Не трябва да позволявате да ви експлоатират и да ви гърбят с всякаква работа, защото не знаете да отказвате.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари