IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възрастови различия на работното място

16 януари 2019 09 40

Какъв е сблъсъкът на поколенията в офиса

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Има много фактори, които са предпоставка за повишаване на напрежението на работното място. Едва ли ще се изненадате, че възрастовата разлика е един от тях. Тя има и своите предимства, но може да докара вътрешни търкания.

Кои са предимствата и недостатъците в екипите да има служители родени в различни десетилетия?

Опит

По-младите определено могат да спечелят, ако са заобиколени от колеги и шефове с много опит. Опитът най-често идва с годините, така че това означава да общуват с видимо по-възрастни служители.

Подценяване

Докато по-младите се учат обаче, тяхното мнение може да бъде пренебрегнато и самите те да бъдат изолирани от по-важни проекти или решения, именно защото изглеждат „млади и зелени“ и нямат все още доказан опит.

Приемственост и традиции

Хората, които са от най-дълго време в компанията са тези, които са част от изградената политика и традиции на тази компания. Те предават настоящата култура и колективен дух на по-младите и новите.

Иновации и развитие

Междувременно „новата свежа сила“ в компанията носи енергия и модернизира начина и атмосферата на работа. Много често настроението на работното място идва именно от най-младите, които още не са изцедени от работа и са отворени към новите и различните неща.

Микс от различни умения и знания

Всяко поколение слага нещо различно на масата. По-младите служители са по-технически ориентирани и грамотни и могат да вкарат доста нововъведения в работния процес, да го облагородят. Освен това умът им е необременен и може да имат интересни и свежи идеи.

Културни различия

Разликата в поколенията може да еволюира и в конфликт, тъй като всяко поколение има своите разбирания и по-възрастните често са определяни като „консервативни“. Т. е. те може да не възприемат новото и различното и да дадат отпор, да реагират остро и на въпреки.

Изводи: Хората са различни, но винаги трябва да се търси баланс и начин да се разберат. За една компания е добре да има разнообразие от служители, защото всеки от тях обогатява както културата, така и работния процес.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари