IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо някои хора печелят повече от други?

8 януари 2019 10 00

Три черти от характера помагат да успеете в кариерата

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Повечето от нас работят с една цел – да изкарват пари. Това е най-голямата мотивация, но и най-голямата ни слабост. Чудили ли сте се обаче защо, ако хората работят еднакво усърдно, някои печелят повече, а други не?

Изследване дава отговор на този въпрос. Икономистът Мириам Гензовски от университета в Копенхаген е анализирала данни, за да изследва какви личностни черти се отразяват най-много на умението ни да печелим пари.

Психоложката е изследвала над 1000 души, които са имали коефициент на интелигентност над 140 (хора с КИ между 90 и 110 се считат за средноинтелигентни личности, а над 120 – за високоинтелигентни). Участниците са били на възраст между 18 и 75 години. Въпреки че всички участници са били с висок коефициент на интелигентност, не всички са имали еднакво заплащане.

Според Гензовски причината се крие в наличието или липсата на следните качества – отдаденост, екстровертност и склонност към конфронтация. Докато първите две черти звучат логично, третата може да ви прозвучи доста странно.

Според психоложката хората, които по-трудно се съгласяват с останалите са по-успешни и взимат работата си по-сериозно. След като е сравнила различни данни Гензовски е установила, че тези, които се трудят упорито и са по-екстровертни жънат плодовете на труда си по-късно в живота – между 40-те и 60-те си години.

Тези, които са по-мили с останалите пък е по-вероятно да печелят по-малко от тези, които са склонни да спорят и да не се съгласяват. Според експерти шефовете, които избягват конфронтации и се съгласяват лесно с всичко имат проблем с даването на реална обратна връзка на служителите си, което в дълготраен план може да се отрази негативно на работния процес.

Ако човек иска да е добър лидер, той трябва да умее не само да цени, но и да критикува хората, с които работи. Един от най-популярните успели хора в света, който притежава тези черти е Стив Джобс. Освен със своя работохолизъм, той бе известен и със склонността си да се конфронтира с колегите. Той умееше да поема рискове и да задава правилните въпроси, когато нещата се закучат или не се получават. Нищо чудно, че постигна успех на по-ранна възраст.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари