IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уволнението може и да не е лошо нещо

29 април 2019 09 30

И да ви помогне в кариерата

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Уволнили са ви от работа? Това не е краят на света. Всъщност може да е за добро! Понякога човек има нужда от допълнително побутване, за да тръгне в правилната посока. Чували ли сте, че когато някоя жена е зарязана, тя после сякаш разцъфва?

Това може да ви се случи и на вас, но в кариерен план. Как уволнението може да ви помогне? В книгата „The CEO Next Door“ изследователи разглеждат професионалния живот на над 2600 изпълнителни директори, които са наблюдавали в рамките на 10 години. Около 45 % от тях са били уволнявани поне веднъж в кариерата си. 78 % от тях след това са се превърнали в изпълнителни директори.

Какво се случва след като ви уволнят?

Учените се фокусират върху 360 изпълнителни директори, анализирайки техните кариери. 68% от тези, които са били уволнени, са си намерили нова работа в рамките на 6 месеца. 91% от тях пък, са заковали по-добра работа от предишната си.

Изследователите също така са наблюдавали и какво се случва с личността на уволнените. Ако те възприемат по правилен начин професионалната спънка, се променят към добро. Голяма част от тях се превръщат в по-добри служители, взимайки си поука от предишните си грешки. Те също така развиват по-голяма самодисциплина, адаптивност, отговорност и увереност.

Изследването показва още как хората, които са преживели уволнение, не позволяват то да афектира останалия им професионален живот. Те се фокусират върху това да се самоусъвършенстват и използват натрупания опит и контакти да си осигурят по-добри работни условия. Над 94% от участниците в изследването са продължили кариерата си в същия бранш.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари