IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с подвеждащите въпроси на интервю?

25 юни 2019 09 30

И да заковете желаната работа

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Изпратили сте CV до съответната компания, в която искате да започнете работа и ви се обаждат. Това е първата стъпка към успеха, но ви предстои нещо още по-важно – интервю, на което ще ви оценяват не само на хартия. Тогава водите диалог очи в очи и може да се наложи да реагирате бързо с отговори на подвеждащи въпроси. Като цяло има редица въпроси, които се задават на тези срещи, без значение от позицията и можете предварително да си подготвите отговори, за да се представите по най-добрия начин.

Ето как може да отговори те на подобни „подвеждащи“ въпроси:

1. Кога за последно спорихте със своя мениджър?

Внимавайте, това не е възможност да изкарате всичките му кирливи ризи и да излеете цялото си разочарование към него. В случая интервюиращият иска да разбере как се справяте с конфликтни ситуации с ръководни кадри и как това се отразява на работата ви (градивно или не).

2. Споделете за свой проект, който не е минал по план

Отново, не се оплаквайте кой какво не е свършил, докато вие сте си свършили цялата работа. Интервюиращият се опитва да разбере как се справяте с екипа си, когато възникнат проблемни ситуации. Дали се паникьосвате? Дали се оправдавате за провала на проекта с тях и т. н. Фокусирайте отговора си върху това какви мерки сте взели, за да намалите щетите и не бъдете емоционални.

3. Разкажете ни нещо за себе си

Интервюиращият не се вълнува как си пиете кафето или къде сте почивали миналата година. По-важно е да акцентирате върху кариерното си развитие и можете да споделите някои детайли за себе си като хобита, които ще загатнат за черти от характера и темперамента ви.

4. Каква заплата очаквате?

Това вероятно е най-подвеждащият въпрос. Очевидно, че искате добро заплащане, но е важно да не изглеждате отчаяни или алчни. Винаги си оставяйте вратичка за преговори и обявете сума, която ще ви накара да се чувствате комфортно и е съобразена с начина ви на живот. Хубаво е да уточните, че очаквате и увеличение след изпитателния срок или най-малкото да уточните каква е политиката на компанията за увеличаване на заплатите.

5. Защо искате да напуснете настоящата си работа?

Най-безопасният отговор е да споделите, че се нуждаете от нови възможности и предизвикателства. В никакъв случай не коментирайте негативите на работното ви място, това прави лошо впечатление.

6. Защо искате да работите в нашата компания?

Интервюиращият иска да разбере доколко сте си написали домашното и сте се запознали с дейността на компанията, също така дали сте сериозни спрямо желанието си за развитие в нея. Отговорът ви трябва да показва, че сте позитивни, готови да допринесете за разрастването на фирмата, имате желание да се развивате и смятате да подходите професионално към работата си.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари