IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да бъдете приятели със своя шеф?

10 юли 2019 07 40

За какво да внимавате

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Преди години идеята да бъдеш приятел със своя шеф беше някак нереалистична. Но с течение на времето йерархичните граници са все по-размити и шефовете станаха все по-отворени към идеята да спечелят лоялността, доверието и благоразположението на своите служители без да се налага да използват позицията си и авторитарни методи.

Сближаването с шефа е хлъзгаво поле, с което можете да си вкарате автогол. Ако внимавате обаче, може да си създадете една работна среда, в която да ви е много по-приятно да работите. Важното е да знаете границите и да не злоупотребявате с отношенията си, нито да позволявате да ви експлоатират.

Ето и няколко неща, които трябва да имате предвид преди да се сприятелите с шефа си:

1. Другите ще говорят

Ако стане обществено достояние, че с вашия шеф ходите на фитнес и си пийвате заедно на раздумка, може да тръгнат зложелателни слухове и да си спечелите врагове в офиса. Ще ви наричат подмазвач и дори с по-лоши думи, защото те няма да разбират приятелството ви, дори да е продиктувано от чисти чувства.

2. Шефът ще ви звъни, когато реши

Когато преминете професионалните граници, това сближаване ще накара вашия шеф да се държи по-фамилиарно с вас и може да ви търси „уж приятелски“ и да иска всякакви „дребни услуги“ дори в извънработно време.

3. Може да ви натоварят с повече работа

Приятелството между шеф и служител нерядко отива в посока на експлоатация. Той ви чувства по-близки и ви гърби с повече неща, а вие не можете да откажете, защото искате да му угодите. Да, обаче не получавате повече пари затова.

4. Може да ви засегне на личностно ниво

Добрият мениджър знае границите и ще се държи професионално в офиса без значение колко сте близки. Ако обаче шефът ви не е обигран, не е толкова опитен и умен, има голяма вероятност да се изпусне и да ви се развика „като на приятел“ пред колегите, което ще срине авторитета ви пред тях.

5. Предимствата

Да си приятел с шефа си има и добра страна. Той винаги ще ви пази гърба, ще ви прощава дребни провинения (закъснения например) и ще имате по-голяма свобода на действие, гъвкаво работно време. Доста хора изведнъж също ще искат да ви станат приятели, от страх, че можете да застрашите престоя им, но по-добре да пазите дистанция.

Важно! Сближаването с шефа трябва да остане за извънработно време. Не злоупотребявайте с него в офиса и не го навирайте в лицето на другите. Пазете работния етикет, проявявайте уважение към шефа си като не подкопавате неговия авторитет.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари