IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да преборите следобедната умора в офиса

8 август 2019 12 00

Няколко трика да запазите енергията си през работния ден

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Човешкото тяло и мозък работят на определен ритъм. Ето защо много хора се чувстват по-уморени и сънливи в ранния следобед, особено ако са имали по-обилен обяд. Ако не работите в офис (магазин, заведение) няма проблем да си легнете и да заредите батериите, но за служителите следобедната умора се явява истински бич, тъй като продуктивността им рязко спада, желанието за работа също.

Какво може да направите, за да минимализирате ефекта на следобедната отпадналост?

1. Спете достатъчно

Без значение дали сте дневна или „нощна птица“, ако не сте се наспали през нощта, ще се чувствате доста уморени през деня. За хората, които активно работят, оптималният сън е минимум 7 часа на денонощие, твърдят експерти.

2. Хапнете повече протеини и мазнини на обяд

Избягвайте храни, съдържащи рафинирана захар и въглехидрати. Те могат да предизвикат внезапна промяна на нивата на кръвната захар, които да причинят пристъпи на глад или силна умора. За да останете енергични и да се чувствате сити по-дълго време, изберете храни, които съдържат протеини и полезни мазнини.

3. Раздвижете се

Ако усещате, че умората съвсем ви превзема, станете и се раздвижете. Малко ходене из офиса или качване на стълби ще раздвижи кръвта ви и веднага ще ви тонизира.

4. Пуснете си жива музика

Музиката зарежда веднага. Заложете на нещо по-ритмично, което да ви накара дори да си тактувате. Не само тялото ви ще се размърда, но е доказано, че любима музика повишава производството на хормона на щастието серотонин и това ще се отрази и на настроението ви.

5. По-ярка светлина

Има места в офиса, които са по-мрачни и засилват желанието за дрямка. Ако усетите, че се унасяте или се преместете на по-светла натурална светлина, или пуснете някоя допълнителна лампа. Първото е препоръчително, тъй като смесването на светлините вреди на здравето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари