IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да споделяте лоши новини „безболезнено“

31 август 2019 14 00

Омекотете удара с финес

Снимка: istockphoto

Никой не обича да получава лоши новини, но още по-неприятно е да ги доставя, защото негативизма често се излиза на вестоносеца. Да разкриваш негативна информация си е изкуство. В живота по всяка вероятност ще ви се налага да влизате в ролята на такъв вестоносец и е по-добре да се подготвите.

Ето и какво да имате предвид, преди да се впуснете в споделяне на неприятни новини:

1. Подгответе обстановката

Моментът на съобщаване на лоша вест е много важен. Той влияе много на това как ще бъде приета новината. Опитайте се да създадете максимално комфортна обстановка на хората, на които ще доставяте неприятната информация. Гледайте да ги предразположите и да ги настроите позитивно.

2. Бъдете директни

Шикалкавенето е важно преди споделяне на новината. Когато трябва да „изплюете камъчето“ бъдете максимално директни и ползвайте прости думички.

3. Работете с факти, не с емоции

Ако добавите емоции от своя страна, драмата ще нарасне забележимо. Вестоносецът трябва да е видимо безпристрастен, за да даде възможност на другите обективно да осмислят създалата се ситуация.

4. Покажете съчувствие

При предаване на лошата вест е хубаво да сте обективни и рационални, но все пак имате хора срещу себе си и ако покажете съчувствие, това ще ви спечели червени точки и подсъзнателно ще успокои малко човека срещу вас.

5. Дайте информация за причините

Малко неща са необратими, когато човек е добре запознат със ситуацията. Ако успеете да дадете повече детайли, може да се окаже, че „драмата“ е разрешима.

6. Предложете решение

Ако сте в течение на случилото се, може да предложите решение, след като изложите проблема. Когато нещо негативно се споделя с алтернатива, то се приема много по-спокойно и рационално.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари