IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се социализирате по-лесно?

8 септември 2019 17 00

Ето 5 съвета, с които да си намерите приятели

Istockphoto

Има хора сред нас, които са по-мълчаливи. Те не обичат да са център на вниманието, дори изпитват особен дискомфорт, ако им се наложи да заговорят някого или излязат пред публика. Наричат ги интроверти, защото са тихи, сдържани и нямат много социални контакти. 

Интровертите предпочитат да си стоят вкъщи и гледат любимия сериал, отколкото да отидат на заведение и общуват с непознати хора. 

Ако имате проблеми с комуникацията с хората, ето няколко съвета, които яе ви помогнат да се социализирате по-лесно: 

1. Не се шашкайте при разговор

Ако искате да имате повече приятели, но не можете да ги създавате лесно, защото не умеете да започнете разговор, не се притеснявайте. Когато постоянно мислете какво да кажете, с каква интонация, дали ще ви обърнат внимание, какво ще ви отговорят, ще увеличите напрежението още повече. Когато се изправите срещу някой, не се вглъбявайте в това как ще ви възприемат. Вероятно човекът до вас е също толкова притеснен. Просто се отпуснете и кажете "здравей". Според проф. Бернардо Кардучи от университета в Индиана, 40 % от тийнейджърите и възрастните в САЩ се определят като срамежливи. 

2. Бъдете добър слушател

Когато не приказвате много, поне слушайте внимателно какво има да ви каже отсрещната страна. Опитайте се да се включите с кратки реплики, за да покажете уважение Избягвайте да прекъсвате или да говорите заедно с някой друг. Ако събеседникът ви попита нещо, вие трябва да имате готовност да отговорите и онова, което ще кажете зависи от това дали слушате внимателно. 

3. Правете повече комплименти

Правилните думи в точния момент могат "да ви отворят" вратите на всеки дом. Хората обичат да им правят комплименти, стига да са поднесени по правилния начин. Да поздравите свой колега за чудесната презентация или ризата, която носи, не е подмазвачество, а начин, по който да завържете разговор и се сближите. Но все пак не забравяйте да бъдете искрени, иначе престорените комплименти се усещат. 

4. Бъдете по-активни 

Когато става дума за излизане на бар с приятели или размяна на подаръци с колеги, не пасувайте. Опитвайте се да бъдете по-активни като ходите да спортувате, участвате в различни игри, станете доброволец към някоя неправителствена организация. Така ще излизате по-често навън и ще подобрите комуникационните си умения. 

5. Поканете си гости 

Ако искате да се социализирате по-лесно, направете парти или просто скромна вечеря, на която да поканите новите си приятели. Хубава музика, апетитни хапки, любимото вино - това може да са нещата, с които да спечелите няколко положителни точки и разширите социалния си кръг.

Също така ходете на повече събития, които ви канят. Там ще срещнете нови хора и винаги има какво да научите.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари