IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лош мухъл! Причинява астма

10 юни 2011 13 03

Децата не трябва да живеят във влажни домове

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Децата, живеещи във влажни домове, и особено в такива с видими следи от мухъл, са изложени на повишен риск от развитието на астма и алергии, сочат германски специалисти.

Изследването на учените от Германския изследователски институт за околна среда и здраве е обхванало 61 международни проучвания. Авторите изтъкват, че е необходимо не само хората да се борят срещу мухъла, но първо и преди всичко да предотвратяват появата му.

"Домашната обстановка с видим мухъл и негови спори увеличава риска от алергични и дихателни прояви при децата", казва Кристина Тишер от изследователския екип.

Проучването не доказва, че мухълът е прекият виновник за здравословните проблеми. Авторите отбелязват, че е необходима повече работа по въпроса. Те обаче напомнят, че лабораторни изследвания са показали, че излагането на действието на мухъл и предавани по въздуха спори на мухъла причиняват възпаления на дихателните пътища.

Анализирайки данните от проучванията, германските специалисти са установили, че децата, обитаващи домове с видим мухъл са изложени на 49 процента по-висок риск от астма и 39 процента по-висок риск от алергии.

(БТА)

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари