IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 прегръдки

25 август 2011 07 33

Толкова е необходимо на децата, за да оцелеят

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Понякога човек научава най-полезните идеи в най-нетипичното време и място. Точно както се случи с мен, само преди минути, пред клиничната лаборатория, през която ми се наложи да мина.

Та там, една чудесна дама, която неведнъж е посещавала Тибет и също така е приемала изтъкнати духовни личности за гости у дома си, ме просветли в една стара будиска поговорка: за да оцелеят, децата се нуждаят от 8 прегръдки.

Поразрових се за тази любопитна информация в сайта на УНИЦЕФ и други полезни източници и ето какво можах да открия...

Знаете ли, че ранното детство (0-3 г.) е най-интензивният период в развитието на човешкия живот, в който се формират елементарни базисни умения - двигателни, речеви, познавателни, социални, игрови?

Особено значение за детето в ранна възраст има положителното емоционално общуване с родители и близки.

Отглеждането и възпитанието на децата е сложна, трудна и много отговорна дейност. Тесният емоционален контакт с детето е важен фактор за тяхното цялостно развитие.

Децата се нуждаят от обич, имат силна потребност от това да се чувстват безусловно и безрезервно обичани.

Спестените ласки, неуважението и незачитането на индивидуалността на детето, на неговата потребност да се чувства ценно и значимо за близките си, води до понижена самооценка и предпоставка за множество проблеми в по-нататъшното му развитие.

И така, тибетската поговорка гласи:

Имаме нужда от 4 прегръдки дневно, за да оцелеем.

Имаме нужда от 8 прегръдки, за да поддържаме добрата си форма.

Имаме нужда от 12 прегръдки всеки ден, за да растем.

Това в най-голяма степен важи за децата, независимо дали са невръстни, или вече подрастващи, или какъв е полът им.

Някои хора например, правят разграничение между момченцето и момиченцето. Според тях момченцето не бива да се прегръща особено често, защото това щяло да го превърне в „разглезено мамино синче".

По статистически данни бебетата момиченца на възраст до една година получават 5 пъти повече ласки, отколкото бебетата момченца. В резултат на тази несправедливост проблемите на момченцата до 3-годишна възраст са значително повече, отколкото на момиченцата.

Освен това в психиатричните болници момчетата са 5-6 пъти повече от момичетата. Момченцата се нуждаят не по-малко от момиченцата от физически контакт с възрастните.

За тях е също толкова необходимо да ги носят на ръце, да ги люлеят, да ги галят и целуват, тоест да проявяват любовта си към тях.

Напълно естествена е реакцията да прегърнеш детето си и да проявиш нежност независимо от пола. Още повече, че детството е най-важният период от живота и времето не се връща.

Подрастващите деца все по-малко се нуждаят от прегръдки и целувки, но има моменти, когато те са им особено необходими.

- ако детето е получило физическа травма

- когато то изпитва силно вълнение

- ако преживява емоционален стрес

- когато е много уморено

- ако е болно или се чувства зле

- след печални събития

- когато детето е изплашено от нещо

- преди сън

Не го забравяйте.

Автор - снимка

КоментариКоментари