IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Важните витамини и минерали, които децата често пропускат

14 септември 2011 09 33

Сигурни ли сте, че децата ви получават достатъчно количество витамини и минерали? Помислете пак!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Сигурни ли сте, че децата ви получават достатъчно количество витамини и минерали? Помислете пак!

Изследвания показват, че голяма част от подрастващите не приемат достатъчно количество калций, витамин Е, цинк и желязо. Тенденцията е тревожнa, тъй като води до редица здравословни проблеми.

Недостатъчният прием на калций и витамин D, например, може да бъде причина за слаби кости, които са по-склонни към фрактури. А леката анемия поради недостиг на желязо, често води до проблеми в поведението, ученето и концентрацията в училище.

Хубавата новина е, че необходимите на децата витамини и минерали, могат да бъдат набавени по-лесно, отколкото си мислите, с подходящ хранителен режим. Тялото на детето усвоява по-добре необходимите за организма му вещества от храната.

Мултивитамините могат да са полезни, ако детето ви е придирчиво към храната и трудно постигате балансирана и разнообразна диета. Все пак, добре е родителите да се фокусират върху предлагането на здравословен избор от храни, вместо да разчитат на мултивитамини, за да компенсират неправилно хранене.

На пазара вече може да се намери голямо разнообразие от здравословни и функционални храни за деца. Това са продукти, разработени под стриктния контрол на специалисти по детско хранене и представители на БПА.

Те са предназначени за консумация специално от деца и затова в състава им липсва добавка на мононатриев глутамат, натриев нитрит, глутен, оцветители и соя, което ги прави не само безопасни, но и полезни за здравето на децата.

Такива например са колбасите, за производството на които се използва качествено крехко месо, и които са допълнително обогатени с основната група витамини АСЕ, както и с калций, извлечен от млякото. Добавките спомагат за засилване на имунната система и растеж на детето.

Предлагаме ви списък с основните витамини и минерали, които следва да бъдат част от диетата на всяко дете, заедно с полезни съвети как да осигурите тези основни хранителни вещества дори и на най-претенциозните малчугани.

Витамин А

Защо е важен: Витамин А е известен още като „витамин на растежа". Той има основна роля за растежа на детето, осигуряването на нормално зрение и развитието на зъбите и костите. Освен това регулира дейността на хормона на щитовидната жлеза при обмяната на веществата и повишава съпротивителните сили на организма към различните инфекции, което го прави мощен имуностимулатор. Богатите на витамин А храни, включват: мляко, черен дроб, сирене и спанак. Оранжевите и жълти плодове и зеленчуци, моркови, тиква и сладки картофи, също са превъзходни източници.

Каква е необходимата дневна доза:

от 1-3 години: 300 мг / ден
от 4-8 години: 400 мг / ден
от 9-13 години: 600 мг / ден

Как да осигурите на детето витамин А:

Половин чаша сок от моркови осигурява необходимото дневно количество витамин А на вашето дете. Ако детето ви не обича сурови зеленчуци, опитайте да предложите сандвич от колбас с моркови. Или пюре от сладки картофи и моркови като гарнитура към основното ястие.

Витамин C

Защо е важен: Витамин С помага на организма да се противопостави на стресовите ситуации, повишава имунитета и способства за усвояването на желязото. Затова неговият ежедневен прием чрез храненето е особено необходим на детето. Чушки, цитрусови плодове и сокове, ягоди, домати, манго и броколи, всички са с високо съдържание на витамин C.

Каква е необходимата дневна доза:

от 1-3 години: 15 мг / ден
от 4-8 години: 25 мг / ден
от 9-13 години: 45 мг / ден

Как да осигурите на детето витамин C:

Един портокал съдържа 70 мг витамин С. Съхранявайте купа на пресни плодове на масата, така че децата да могат лесно да си вземат винаги, когато пожелаят. Добавяйте плодове към кифличките, палачинките и киселото мляко, овесените ядки или зърнените закуски. Червените и зелените чушки, пълнени със сирене са подхоящи особено през лятото.

Витамин Е

Защо е важен: Витамин Е е мощен антиоксидант, взима участие в процесите на половото съзряване и осигурява правилното функциониране на мускулната и нервната система на детето. Богати на витамин Е са растителните масла, ядките и семената. Витамин Е се съдържа и в пълнозърнестите храни, листовите зеленчуци, патладжана, морковите, някои плодове като къпини, боровинки, авокадо.

Каква е необходимата дневна доза:

от 1-3 години: 6 мг / ден
от 4-8 години: 7 мг / ден
от 9-13 години: 11 мг / ден

Как да осигурите на детето витамин Е:

Една шепа бадеми има повече от 7 мг витамин E. Добавете пшеничен зародиш към овесената каша, пюрета, а защо не и на кюфтета. Задушете зелинчущите и ги поръсете с филирани бадеми или слънчогледови семки. Комбинирайте сушени бадеми, слънчогледови семки и сушени плодове за закуска на вашето дете.

Калцият

Защо е важен: Калцият съставлява около 1, 5% от общото телесно тегло. Той е от изключителна важност за изграждането и поддържането на здравината и плътността на детските зъби и кости.
Каква е необходимата дневна доза:

от 1-3 години: 500 мг / ден
от 4-8 години: 800 мг / ден
от 9-13 години: 1,300 мг / ден

Как да осигурите на детето калций:

Една чаша мляко (дори обезмаслено и шоколадово мляко) съдържа около 300 мг калций.
Кисело мляко, сирене и дори пудинг може да помогне, за да набавите на детето необходимитеколичества калций. Алтернативни източници са спанак, зеле, бадеми и обогатено с калций соево мляко, сок и други функционални храни.

Автор - снимка

КоментариКоментари

mo_mo ( преди 12 години )
рекламка, а.... колбас с моркови... ;)*** малоумната "статия-реклама". а и неграмотна...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар