IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените се бъхтят повече от мъжете у дома

2 декември 2011 09 20

Неравнопоставеността на половете си личи най-вече вкъши

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Мечтаете ли си за съпруг, който да ви отмаря в домакинството, да води и прибира децата от детска градина? Е, мечтите са хубаво нещо, но все пък са далече от реалността в повечето американски (а най-вероятно и български) семейства.

Жените все още си остават господарките на къщата, движейки по-голяма част от домакинството. Без значение кой колко работи, в американските домакинства "честта" да прекарва повече време в битови задължения се пада на жената.

 

 Според изследване в САЩ жените полагат 10 часа допълнителен труд всяка седмица повече от партньорите си. Дамите се грижат средно за домакинството 48,3 часа, в сравнение с мъжете - 38,9 часа.

Резултатът показва, че все още има неравнопоставеност в половете в домакинската работа. На работното място мъже и жени могат да бъдат третирани наравно и да се ползват с еднакво голям авторитет, но у дома, нежния пол трябва да се грижи за поддръжката на къщата и за децата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Sunnny ( преди 12 години )
Който както си го направи. Жените сме склонни да глезим мъжете в началото на връзката - да сложим вечерята, да излъскаме всичко, да се "докараме" като добри домакини. След това трябва да поддържаме нивото цял живот. В началото на съжителството се разпределят задачите и това е. И аз съм човек, и аз обичам да ми се сервира.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
qwertyuiop ( преди 12 години )
RoxanaM, колко си права само! Чудя се обаче каква е причината - еманципацията? Разглезването на мъжете от майките им? Ако не работехме, а само седяхме вкъщи - съгласна съм всичката работа да е на мен, ама живот ли е това да си все затворена и да не можеш да се реализираш? Както и да си финансово зависима? А мъжете от друга страна смятат, че има "изконни" женски дейности, които моят примерно никога не бутва - например да пусне пералня или да изглади. Тъй че и да съм пребита, пак аз трябва да си ги свърша, докато той си почива.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
RoxanaM ( преди 12 години )
Ми добро утро! В България е дори още по-зле. Щото той след прибирането си от работа може да се плюсне на дивана и да релаксира след тежкия ден, а тя е задължена с бодра стъпка да започва с приготвянето на вечерята и с проверката на домашното на детето. И като за капак следва мрънкане, че била уморена и не била в настроение за секс. Е, кажете ми как да стане?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар