IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да не ни е студено през зимата

4 декември 2011 11 00

Биологичното ни устройство е виновникът и за студените крайници

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Жените и мъжете усещат студа по различен начин. Неслучайно на дамите често им е много по-студено, отколкото на господата. Причината за това се крие във факта, че представителите на силния пол имат повече мускули, които изразходват по-голямо количество енергия, а това произвежда и допълнителна топлина.

Потомките на Ева пък разполагат с повече мазнини, играещи ролята на „топлинен генератор". По този начин топлината се задържа по-дълго време в тялото.

Изтощителните диети обаче и стремежът ни да бъдем слаби могат да намалят тази „изолация", което ни прави изключително чувствителни към ниските температури. Ето защо специалистите съветват дамите да избягват мъчителното гладуване, особено през зимата.

Естествено, за да се стоплим най-важно е да се обличаме на пластове. Фина дреха от синтетична тъкан, която да попива потта, върху нея сложете топъл пуловер, задържащ топлината. Перфектно решение, докато сте вкъщи, е одеяло с ръкави Нина. То ще ви покрие от глава до пети, но ще остави ръцете ви свободни.

Биологичното ни устройство е виновникът и за студените крайници. Мускулите и мастната тъкан в областта на ръцете и краката, са почти незначителни, затова тези части винаги са по-студени.

За да се справим с този проблем, е нужно да си приготвяме контрастни душове. Първо потапяйте краката си в гореща вода, след което обливайте със студена около 10-15 секунди. Тази процедура ще подобри циркулацията на кръвта в организма и ще затопли крайниците.

Също толкова важни са обувките и чорапите. Краката трябва да са добере защитени от студа, затова през зимата носете плътни чорапки и топли обувки. А, за да сте в крак с модата, може да заложите на така актуалните пухкави ботушки.

Липсата на желязо в организма е другата евентуална причина да усещаме студ постоянно. Хубаво е да наблягаме на повече риба и храни, богати на желязо.

Лекарите съветват да похапваме и повече чесън през студените месеци. Той е известен като мощно разгряващо средство. Освен това помага да преодолеем умората, повишава работоспособността и е противоинфекциозен продукт.

Автор - снимка

КоментариКоментари