IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имате дете? Карайте му се... за добро е!

5 януари 2012 15 00

Качественият спор развива редица позитивни черти у подрастващите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

На подрастващите, които често влизат в конфликт със своите родители, им предстои много добро бъдеще, според изследване на психолози от университета във Вирджиния, отразено в сайта на общественото радио на САЩ NPR.com.

Неразбирателствата между родители и техните деца са градивни, според екипа на д-р Джоузеф Алън, защото те усилват стремежа към самостоятелност на младите. Въпреки че свадите се отразяват зле върху емоционалното състояние на майките и бащите, те трябва да си вземат поука от тях и вместо да се стремят да ги потушават, е необходимо да насърчават „качествените спорове".

Тийнейджърите трябва да бъдат научени да спорят спокойно и да защитават своята позиция с нужните аргументи. Ако изпаднат в състояние на истерия, или започнат да заплашват и обиждат, то тези прояви моментално трябва да се тушират.

Според проучването на д-р Алън и неговия екип, най-скандални за тийнейджърите и техните родители се оказват бележките в училище, домакинските задължения, парите и приятелите им. Изследването се позовава на видеозапис, в който 157 деца на 13-годишна възраст описват най-честите караници вкъщи. След като показали записът на родителите, много от тях започвали да се чувстват неудобно и казвали - "Добре, нека поговорим спокойно за проблема". Точно това е правилната реакция.

Д-р Алън интервюирал същите деца, когато навършили 15, а след това 16 години и се оказва, че те са достойни събеседници и опоненти и умеят да защитават интересите си. Те могат спокойно да кажат „не" на предлагания им алкохол и цигари.
Заключението е, че конфликтите с тийнейджърите са в противовес на лошото влияние, което могат да им окажат връстниците и средата в тази проблемна възраст. В интерес на родителите е да трансформират обикновените свади в нещо полезно и градивно за децата си, пише сайтът.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари