IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборът да останем бездетни. Как да го защитим?

1 април 2012 14 16

Как да накараме близките да ни разберат

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обикновено децата са източник на истинска радост за всички семейства и затова изборът ви да останете бездетен, ще бъде труден за разбиране от вашите близки. За него може да имате редица причини – успешна кариера, липса на партньор, здравословни проблеми, напреднала възраст, хомосексуална ориентация или просто нежелание за поемане на отговорност за друго същество.

Каквито и да са те, ако сте взели това решение и се чувствате добре с него, ще трябва да убедите и вашето семейство и приятели в позицията си. Със сигурност ви е омръзнало да отговаряте на въпроси от сорта на: "Кога ще ме дариш с внуче?" или "Какво чакате - женени сте от пет години!". Ето и няколко предложения как да подходите към темата.

1. Не забравяйте, че вашите родители ви обичат. Макар и безкрайните въпроси от тяхна страна кога ще станете родител да са ви омръзнали, приемете, че те го правят с най-добри намерения. Причината е, че ви обичат и искат най-доброто за вас, а това предполага и деца. Помнете този факт, когато ви се налага да им отговаряте за хиляден път защо не трябва да очакват внуци.

2. Бъдете непоклатими в позицията си. Ако не искате да продължите да отговаряте на подобни въпроси в следващите 25 години, ще трябва да отстоявате твърдо своя избор. Ако сте омъжени, кажете на вашия съпруг, да предприеме същото спрямо своите родители. Ако избягвате директния отговор по темата, ще дадете повод на вашите близки да се надяват, че един ден ще промените мнението си. Кажете им направо: "Знам, че ви е трудно да разберете, но ние сме взели категорично решение да нямаме деца."

3. Ако държите – кажете им причината. Причините за решението ви са си само ваши, но ако се чувствате принудени да ги обясните и на близките си, направете го, когато се почувствате готови. Не е нужно да се оправдавате, просто им обяснете.

4. Оставете ги да изживеят своето разочарование. Може би сте единствена дъщеря или син и във вас е надеждата да продължите рода. Или ако останете бездетен фамилното ви име ще приключи с вас. Това може да ви подложи на сериозен натиск от страна на родителите ви, които ще трябва да се простят с мечтите си за ново поколение. Каквито и да са основанията ви да останете без деца, опитайте се да разберете мъката на вашето семейство – те скърбят не само за липсата на внуче, но и за това, че рода ви няма да има продължение.

5. Напомнете на близките си, че за раждането на деца трябва консенсус в двойката. Ако с половинката ви имате някакво несъгласие относно това дали да имате или да нямате деца и в крайна сметка стигнете до решението да нямате – трябва да го обясните на родителите си. Децата трябва да бъдат желани, мечтани и обичани и от двамата родители в едно семейство иначе появата им ще доведе до много главоболия, които ще им донесат страдания.

6. Изслушайте всички предложения. Дори да сте категорично против да ставате родител, със сигурност ще чуете всевъзможни компромисни предложения от своите близки как евентуално да се сдобиете с дете в бъдеще. Може би, ако ги изслушате поне веднъж от край до край и накрая им обясните спокойно защо във вашия случай няма да се получи, поне ще си спестите натякванията по темата на всяка семейна сбирка. Това внимание от ваша страна ще накара родителите ви да се чувстват, така сякаш са имали думата по сложния казус. Само не забравяйте, че това е вашият живот, а не техният и че ако имате потомство, отговорността за него ще лежи основно на вашите плещи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

lili_belqta ( преди 12 години )
Аман от клишета. Не за всички смисълът на живота е да се разплождат.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 12 години )
"Женени сте от 5 г."...това говори за все още млади хора.Обаче на 30 по никакъв начин не можеш да си представиш живота след още 20-30.Родителите ти вече ги няма,или ти се грижиш за тях.Започва да ти става тежко и самотно.Мислиш си,че ако имаше дете,то щеше да е вече пораснало,ще внася оживление в поопразнения ти живот,в който кариерата ти приключва,а приятелите се радват внучета си,а не на купони с теб.Ще ти помогне в случай на нужда.Ще осмисли живота ти,колкото и скандално да звучи.Обаче...биочасовникът отдавна е повреден.Уважавам правото да не се възпроизвеждаш и да остарееш сред роднини,приятели и техните деца,но много внимателно и в перспектива трябва да се обмисли.Времето върви единствено напред.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Събина ( преди 12 години )
Населението застарява не защото някой е избрал да няма деца, а защото семействата имат по 1 дете. Това е присъщо на развитите икономики, които знаят какво трябва да дадат на децата си, за да имат качествен живот и разбират, че не могат да го осигурят на повече от 1-2 деца. Ръст в популацията има в слаборазвити страни - Индия, Китай, някои африкански държави. Една статия в ТЯлото няма да наклони везните. На мен ми харесва, че разглеждат всички гледни точки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Марк ( преди 12 години )
Свободният избор е прекрасно нещо и човек би трябвало да се чувства свободен да избере да остане бездетен. Бих уважил решението на всеки, който наистина е ИЗБРАЛ да няма деца. Единственото, което бих могъл да кажа обаче за този избор е, че човек трябва да бъде наистина сигурен, че ИЗБИРА. Много често обозначаваме с удобния термин "избор" нещо съвсем друго: например своя егоизъм, или своя страх да живеем пълноценно и да поемаме отговорност.Марк
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 12 години )
Стоимен ( преди 12 години )
Заради такова мислене в България,а и в цяла Европа,населението е застаряващо.Никакво бъдеще без деца,а подобни статии само подтикват към това!Смешна статия,търсеща по скандален начин внимание. :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Деси ( преди 12 години )
Бих казала, че това е *** статия,трябва да се насърчи желанието да имаш деца, разбира се всеки прави своя избор за себе си!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
annnna ( преди 12 години )
Горенаписаното би трябвало да се прочете от българските ***,но звучи утопично! А иначе българите сме достатъчно намалели като нация и мисля,че е абсолютно ненужно да се изписват статии като тази,която най-вероятно е преведена от някое американско списание.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар