IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да избегнете плащането за свръх багаж

31 май 2012 13 50

Спестете си ценни пари за самата ваканцията, като научите всеки член на семейството как да опакова багажа си максимално ефективно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вярно, че през летния сезон се пътува по-леко заради по-малкото катове дрехи и по-леките материи, но ако заминавате на море, например, тежестта се уравновесява с безкрайните парчета козметика като: лосион за против, преди и след слънце (съответно във варианта за нея, за него и за детето), същия комплект с по-нисък фактор за края на ваканцията, специални продукти за предпазване на косата от слънцето и солената вода т.н.

Прибавете и хавлиите на цялото семейство, плавниците на мъжа ви, шнорхела и очилата на малките и вашите книги и списания за излежаване на плажа и ето ви 10 кг. екстра багаж.

Ако ще пътувате с фамилната кола, единственото, което трябва да съобразите, е пространството в багажника, но ако ще стигате до дестинацията за почивка със самолет, не можете да си позволите да сте нехайни с килограмите багаж. Дори и да сте се уредили с най-евтиния билет на най-изгодната лоу кост компания, можете да се окажете доста неприятно изненадани на летището от таксите за свръхбагаж – самолетните оператори разчитат много на липсата на преценка и мярка у вас, за да могат да възстановят някои от загубените си с промоцията на билетите печалби.

Интересен факт е, че авиокомпаниите са изкарали над 3 милиона долара само от такси за багаж през миналата година.

Ето някои полезни хитринки как да оптимизирате ръчния багажа на цялото семейство, за да не се налага да плащате луди пари преди още да сте достигнали дестинацията си:

Изберете ултра лека чанта /торба за всеки член на семейството

Общото правило е, че ширината плюс дължината, плюс височината на чантата не бива да надвишава 115 см, но, разбира се проверете изискванията на вашата авиокомпания. Ограниченията за тегло могат да варират между 6 и 26 кг. На всеки пасажер е позволено да носи и по още един личен артикул: раница, чанта за лаптоп, торба, дамска чанта и т.н. Разпределете ги сред членовете на семейството, за да покриете максимума.

Вземете само неща, които със сигурно ще носите

Забравете за дрехите „ами ако" и опаковайте разнообразни материи, които могат да се обличат една върху друга и са подходящи за няколко случая. Планирайте и едно пране около средата на летуването, това ще намали багажа ви наполовина.

Опаковайте багажа си интелигентно

Първо сложете обувките си, след което ги напълнете с чорапи и бельо (вземете си един чифт удобни маратонки и наложете лимит на всички други – само един резервен чифт плюс джапанки). Навийте дрехите си, за да избегнете смачкването им и вмъкнете малки неща в гънките и пролуките между тях.

Облечете най-обемните си дрехи

Дори и да е топло, наметнете си още един слой дрехи, като пуловер, суитчър или яке за полета. Той може да се използва за възглавница, а освен това от климатика в самолета може да ви стане хладно. Планирайте да носите същия кат дрехи и на връщане.

Оптимизирайте козметиката

Ако ще отсядате в хотел не носете шампоан, балсам за коса, душ гел и сешоар – в повечето места те са предвидени в обслужването. Ако заминавате със семейство близки приятели, разберете се да носите по един от продуктите на домакинство – нито вие, нито те ще оползотворят по цяла опаковка за 5 дни. Няма нищо лошо да споделяте (това се отнася и за лекарствата, лепенките и нещата за първа помощ). Останалите тоалетни принадлежности вземете в мини версии (спрей против насекоми, мляко за тяло и лице , кремове и серуми и др.).

КоментариКоментари