IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задръж децата, дай ми кучето

18 юни 2012 11 40

Споровете за попечителството над домашните любимци нарастват

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

При ново проучване в САЩ се оказва, че голяма част от анкетираните адвокати казват, че споровете за домашните любимци при развод доста са се покачили за последните 10 години. Когато развеждащите се двойки имали деца, щатските съдии предпочитали да присъдят домашния любимец на родителя, който ще поеме и попечителството над децата, за да не страдат, и без това, разстроените малчугани.
 

Най-трудни се оказвали случите, когато двойката е бездетна, а и двамата партньори са силно привързани към своя домашен любимец. Тогава се развихряла истинска битка за попечителството над   въпросното четириного създание.

Най-забавното е, че дори имало случаи на „споделени родителските права“ над косматите любимци, които прекарвали наполовина времето си, ту при единия си стопанин и евентуалното му ново семейство, ту при другия. Понякога кучетата прелитали хиляди километри със самолет, за да могат да „огреят“ с любовта си и двамата членове от бившата двойка.

Емоционалната привързаност на хората към техните животни става все по-сериозен обект на диспути в семейното право в САЩ. Вече домашните любимци се считат за членове на семейството, а не за вещи и тяхната подялба става все по-трудна.

Постигането на споразумение за попечителство над четириногите може да мине и без професионалната помощ на адвокати, което спестява и пари, но много хора зад океана водят дългогодишни и скъпоструващи битки, за да си запазят кучетата, например.
В съдебната битка за косматковците всяка една от воюващите страни трябва да изготви своя план за разходки, водене по ветеринари, хранене, даване на лакомства, купуване на играчки и всякакви други грижи, които ще полага за животното.
 

Дали обаче, тези битки за попечителство са породени от силна любов към домашния любимец или са по-скоро инструмент на отмъщение към експоловинката, остава загатка.
Едно е ясно - животните не могат да говорят и няма как да си кажат при кой искат да останат да живеят. Освен това не могат да се защитят и ако над тях се упражнява домашно насилие, тоест някой от стопаните им ги бие!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари