IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите, които ви очакват покрай възрастните ви родители

22 август 2012 10 40

Топ 10 ситуации, в които може да помогнете

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеки рано или късно е изправени пред проблеми, свързани с възрастните му родители. Допреди 20 години, те са били като вас – ходили са на работа, срещали са се с приятели, спортували са, излизали са, но постепенно са остарели, изнемощели, станали са по-изнервени и по-безпомощни.

Тогава осъзнавате, че те няма да станат по-млади и по-енергични, а нещата само ще се влошават. Осъзнавате, че трябва да ги подкрепите в този нов и по-труден етап от живота им, защото и вие един ден ще сте на тяхното място.

Ето и най-честите проблеми, които ще ви споходят по тази тема:

1. Обездвижване

Непрекъснато ни залива информация, че трябва да спортуваме, за да се съхраним максимално млади. Това е от още по-голямо значение за възрастните хора, които покрай болежките си започват да се обездвижват, да излизат по-рядко, а за спорт изобщо и не се сещат. Поощрете вашия възрастен родител да кара колело, да се разхожда, да ходи на излети в планината и т.н. Можете да му подарите велоергометър, който да кара вкъщи. Това е добър начин да остане активен, без да се налага да излиза от дома си.

2. Правилно хранене

То е от още по-съществено значение, когато тялото вече не е в първа младост. Но много възрастни хора се отказват от готвенето и залагат на студената, необработена храна, която вече не е така добра за стомаха им. Чудесен начин да помогне на вашите възрастни родители по този въпрос е да им готвите здравословни ястия и да ги замразявате в отделни порции, които те от време на време да си размразяват за вечеря. Винаги, когато ги навестявате, им носете полезни, свежи плодове и зеленчуци

3. Грижи за здравето

Като остарее, върху човек внезапно се струпват различни болести и страдания, с които той трябва да се справя. Дори и прости неща, като запек или болки в гърба и коленете, могат да послужат като спирачка на някого да живее нормално, влошавайки качеството му на съществуване. Затова водете родителите си на лекар често или ги насърчавайте те сами да ходят на редовни прегледи, преди някое заболяване или симптом да се изостри.

4. Финансови проблеми

Това е топ проблеми за възрастните хора, не само в България. Затова порасналите деца, е добре да проведат една дискусия със своите възрастни родители, за да са наясно за какво точно им стигат парите и за какво не им. Добре е да се обмислят и техните активи. Глупаво е един възрастен вдовец да живее в четиристаен апартамент, чийто сметки не може да погасява с пенсията си. Най-добре е този негов актив да се реализира, така че той да има пари за своите старини (може да се продаде или да се отдаде под наем), макар и да не ви остави наследство. Ако пък държите на това наследство, ще трябва да му помагате финансово.

5. Условия на живот

Ако позакъснеете със създаването на семейство, може да се окажете в позицията едновременно да се грижите за малки деца и за възрастни родители, вместо те да ви помагат за малките. Подобен график, особено ако и работите, ще бъде наистина изключително предизвикателство за вашите нерви и сили. Решение в такъв момент е да вземете вашия родител да живее с вас (ако е един е по-лесно) или пък да му наемете медицинско лице, което да се грижи за него, ако е безпомощен, но държи да си живее в неговия дом.
Колкото и да се изнервите покрай подобна ситуация никога не си позволявайте да се държите неуважително към вашите собствени родители, защото един ден децата ви може да повторят модела.

6. Шофиране

Все още ли позволявате на родителите си да шофират? Тогава трябва да сте абсолютно сигурни, че те все още знаят как да се държат зад волана, така че да не предизвикат инциденти. Накарайте вашата майка/баща да ви повози до пазара или до вкъщи, за да видите реакциите ѝ/му на пътя. Ако забавя натискането на спирачката, ако пропуска знаците или има проблеми с паркирането, може би е време да ви предаде ключовете на автомобила за доброто на всички.

7. Депресия

Възрастните хора често страдат от депресия. Помислете за това. Тъжно е, когато половината ви приятели вече не са между живите (а може би и половинката ви), когато всичко ви боли и се чувствате слаб и безжизнен. Проявете разбиране към тези лоши настроения, стига родителят ви да не развие клинична депресия. Ако се усъмните в това, задължително го заведете на лекар.

8. Помощни средства за придвижване

Понякога въпросът за мобилността е много деликатна тема за възрастните хора. Заболявания като артрит и подагра, например, могат да направят предвижването им трудно, но те пак да отказват бастуна, а вие да треперите дали няма да паднат и да се изпотрошат при следващото си излизане до магазина. Трябва да им обясните, че няма нищо срамно в бастуна и, че ако го ползват ще сте по-спокойни за тях.

9. Липса на социален живот

Това е друг проблем, който води отново до депресия и обездвижване на възрастните хора и е особено тежък за онези, които са добре физически и умствено. Затова не пестете пари, ами им подарете за рождения ден, например, почивка в санаториум, купете им билети за театър или опера, запознайте ги с някой родител на ваш приятел или ги мотивирайте да си поканят гости, макар и само на по чай.

10. Баба има гадже!

Тези нови приятелства могат да доведат и до подобна ситуация, която да ви шокира. Често младите хора забравят, че възрастните също са били млади и влюбени. Ако подозирате, че вашият възрастен родител има връзка и прави секс, не се срамувайте ами го обсъдете с него/нея и, ако става въпрос за майка ви, заведете я на гинеколог, защото полово, предаваните болести съществуват във всички възрасти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари