IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сън в големи количества за качествен живот

8 октомври 2012 04 34

Добрият сън е повече от необходим, за да "преживявате" ежедневието с усмивка на лице

Снимка: Magniflex

Снимка: Magniflex

Улисани в ежедневието си, затрупани от задачи, често крадем от съня си, за да свършим още нещо. Казваме си, че от сън спомен няма, забравяйки, че успехът и качественото изпълнение на това „още нещо" зависи точно от наличието на здравословен, дълбок и необезпокояван сън. Замисляли ли сте се някога колко време отделяте на ден за изпълнение на задачите? Опитайте се набързо мислено да „оразмерите" ежедневието си – ето примерен дневен график на една средностатистическа жена:

· сутрешен тоалет: около 40 минути ~ 1 час

-приготвяне на децата (ако има) – още около 20 минути;

· транспорт до и от работа: 1 ~ 2 часа

- транспорт на децата до и от детската градина/училище - още около 20 минути;

· работа: 8 часа

· обяд: 30 минути ~ 1 час

· вечеря – 1 ~ 2 часа (ако включваме и готвене);

· четене на книга / гледане на телевизия / игри с децата (ако има);

Дотук включихме само рутинните дейности, които присъстват без изключение всеки ден в ежедневието ни. Ако към тях добавим и нашите хобита или ангжименти към приятели, семейство, близки и дом, картинката става още по-интересна и със сигурност поражда във всеки от нас въпроса: „Защо в деня има само 24 часа?":

· спорт /фитнес, танци, плуване и т.н./ - 1 ~ 2 часа 2-3 пъти седмично;

· срещи с приятели – тук времето, което се отделя е строго индивидуално, но със сигурност става въпрос за часове, а не за минути;

· театър/кино/интересна изложба/концерт – около 2 часа;

· шопинг – отделеното време по този параметър отново е строго индивидуално и зависи от интересите, средствата и т.н.

· козметични грижи – фризьор/козметик/масажист – отново строго индивидуално;

· чистене – около 2 часа поне 1 път седмично

Стараейки се да излъжем времето и да бъдем красиви жени, ловци на кариера, супер-майки и общо взето перфектни в справянето с всички задължения обаче, забравяме изначалното условие. Без да бъдем здрави и отпочинали, този и без това сложен за изпълнение график, би бил немислим. Постигането на добър баланс между многобройните задачи в никакъв случай не трябва да бъде компенсирано от времето между чаршафите. За да бъдем здрави и отпочинали, се нуждаем от големи количества дълбок, хубав, необезпокояван сън.

Magniflex подкрепя всичко, което правиш в леглото: http://magniflex.bg/

Докато спим, мозъкът ни обработва и систематизира придобитите знания и преживявания и регулира хормоните. Така, на сутринта, знанията ни са трайни и способността ни да помним се увеличава. Изследвания потвърждават, че недостатъчният или неспокоен сън води до липса на концентрация, забавени реакции и като цяло по-лошо представяне. Освен умствените възможности, сънят помага за клетъчната регенерация, укрепването на имунната система и поддържането на здравословно телесно тегло.

Да извлечем максимално от съня

Препоръчително е да спим по 8 часа на ден, но в днешния забързан свят, това не винаги е възможно. За щастие, има няколко съвета, които ще ни помогнат да извлечем максимална почивка от времето, което имаме за сън.

- Избягвайте кофеин: Ограничете приема на кафе, черен чай и кола и се старайте да не консумирате такива напитки 10 часа преди времето за лека нощ. Същото важи и за шоколада

- Опитайте се да заспите веднага: Не се разсейвайте в леглото, гледайки телевизия, а се постарайте да заспите максимално бързо. Ако в рамките на 15-30 минути не ви се удаде - станете, разходете се малко, пийте чаша мляко и опитайте отново. Сънотворните също са решение, но бъдете внимателни да не ги използвате твърде често. Също така, имайте предвид, че те са пригодени за 7-8 часов сън. Ако не разполагате с толкова време, по-добре не прибягвайте до тях.

Снимка: Magniflex

- Затъмнете стаята: Мозъкът ни използва хормона мелатонин, за да прецени дали навън е тъмно и да ни приготвя за сън. Загасете телевизора и компютъра, и спуснете пердетата или щорите, за да се настроите за лягане. Обзаведете спалнята си с плътни завеси, за да се насладите на дълъг и спокоен сън.

- Осигурете си спокойствие и удобство: Уверете се, че сте изключили звука на телефона и в стаята е тихо. Заложете на комфортен матрак и сменяйте стария на всеки 5-10 години или в момента, в който почувствате неудобство. Важно е да съобразите модела с теглото, начина на живот и позата за сън. Направете този тест, за да установите кой е подходящият матрак за Вас.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари