IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новоизлюпена майка = нови приятелки

12 ноември 2012 13 00

Защо жените си сменят приятелките след като родят?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Новите майки признават, че жертват старите си приятелства с жени, които все още нямат деца, в полза на нови приятелства с млади майки като тях самите, разкрива британско проучване.

Изследователите са открили, че почти три четвърти от новите майки, изгубват връзка с няколко от своите близки приятелки от живота си преди раждането на бебето живот. Средностатистическата майка се сбогува с три свои стари приятелства, с жени които все още не са на майчинска вълна.

Вместо това, в живота им влизат пет нови жени, които също са майки от скоро. Самите дами избират да се обграждат с жени в същото положение като тяхното, защото са щастливи да обсъждат с тях темите за безсънните нощи, за смяната на памперсите, за кърменето, за захранването и, разбира се, за всяко ново постижение на бебето си.

Тина Уитингтън, говорител на Philips AVENT – марката, която е поръчала проучването, заяви следното: "Раждането на бебе е огромно постижение за всеки човек и събитие, което тотално променя живота му. Ако приятелките ви нямат деца, може да се окаже изключително трудно за тях да разберат новите ви отговорности. От друга страна „колежките" по майчинство могат да ви осигурят допълнителна подкрепа и съвети в много области от вашите нови интереси."

В изследването са участвали 2000 майки. 74 на сто от тях смятат, че появата на бебето им е засегнало техните приятелства, а 72% напълно са изгубили връзка с някои от своите стари приятелки-връстнички.

А тези, които са продължили да се срещат със своите бездетни приятелки, споделят, че им е все по-трудно да намерят общ език с тях.

Но, докато 58 на сто от жените, които наскоро са родили бебе обвиняват за липсата на контакт със своите стари приятелки своя натоварен режим покрай пеленачето, то 43 процента са заявили, че старите им приятелки, просто не осъзнават как техните приоритети са се променили.

Освен това 62 % от жените признават, че се чувстват самотни, след като родят, а почти една четвърт твърдят, че не са имали никаква представа къде да отидат, за да се срещнат и запознаят с други майки.

Тина добавя: "Много майки се чувстват така, сякаш нямат стари приятелки, след като родят. Приятелките без деца не могат да разберат колко трудно е да се балансира майчинството със социалния живот. Те не могат да разберат и защо новите майки говорят само и единствено за децата си и грижите около тях. Тези факти правят съвсем естествен процеса една майка да потърси нови хора в обкръжението си, които са в същото положение и имат същите интереси."

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари