IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И феминистка, и домакиня – възможно ли е?

13 ноември 2012 11 40

Рано или късно двете понятия се размиват...

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има много жени, които са феминистка и твърдо вярват, че "мястото" на жената е там, където тя иска да бъде. Повечето от тях реално мразят думата „домакиня", но рано или късно се научават да вършат всички домакински задължения.

А защо една младоженка е готова да събуе токчета и да се захване с домакинството след като се разпише в гражданското?

Има жени, които преди да се омъжат мислят само за кариера, шопинг, СПА и удоволствия, но след брака си, без дори да го осъзнават, запретват престилката и започват да се вихрят в кухнята, за да приготвят вкусна вечеря за съпрузите си, а след време и за децата си.

Горчивата истина е, че колкото и съвременно мислене да има една жена, рано или късно, осъзнава, че за да вечеря заедно с мъжа си топла, питателна храна някой ще трябва да я сготви.

Това прозрение кара повечето от дамите да поискат да се справят сами и да понаучат това-онова за кулинарното изкуство, за да може и мъжа им да ги хвали пред близки и познати с уменията им.

Според проучване на университета в Мериленд, само около една трета от мъжете, наистина помагат в домакинската работа, а другите успешно се скатават от нея.

Обикновено жената е тази, която забелязва, че подът е мръсен, че има прах по мебелите и че мястото на чорапите не е на пода. Тя е тази, която се сблъсква фронтално с купищата с пране и с мръсните съдове в мивката.

Е, има жени, които сякаш са родени в дворец и упорито игнорират тези „битовизми" с ясното съзнание, че не желаят да се научат да ги правят.

В повечето дами обаче се таи някакъв скрит копнеж да се научат да изпълняват тези задължения, а този копнеж се проявява най-вече след като се задомят, родят дете или придобият нов дом. Смисълът на понятието „феминизъм" започва да се размива, а дума „домакиня" вече не звучи толкова обидно.

Добрата новина е, че няма нищо лошо в това да се научите да готвите и да чистите. Това, че умеете да поддържате хигиената в дома по никакъв начин не накърнява професионалните и социалните ви постижения. А и трябва да се гордеете, че създавате едно по-приветлива среда за вашето семейство.

Лошата новина е, че няма училище за придобиване на тези умения и реално всяка жена сама се учи да бъде домакиня на принципа „проба-грешка".

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Някой си ( преди 11 години )
Не са малко момичетата които съвсем погрешно са възпитавани от майките си да избягват кухнята.Това особено важи за тези чиито майки са домакини по принуда и всичко вършат в съвсем минимален обем и през пръсти.Само ,че живота си има своите правила и понякога наказва немарливоста и нехайството.Попаднала в друга среда младата жена изведнъж се оказва в абсурдното положение да не умее елементарни неща особено ако мъжа и никога не е смятал тази работа под достойнството си а е обичал и вкусно да си хапва без да се моли на някой да му приготви храната.Ако и обкръжението на жената вече се състои от колежки които се хвалят със своите произведения и си ги носят за опитване тогава тя неусетно започва да осъзнава колко е назад с материала.Разбира се първите опити най-често са несполучливи защото са например за трудни рецепти -коя би се хвалила ако е пържила яйца или кашкавал?Само ,че и тези уж елементарни неща може да ги съсипеш от невежество.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар