IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериалите объркват семейния живот

3 януари 2013 11 00

Създават очаквания и възприятия, които са адекватни само за екрана, но не и за реалния семеен живот

Снимка: Bones

Снимка: Bones

Вие и половинката ви като Пеги и Ал (от сериала „Женени с деца") ли сте? Или като Барни и Робин (от сериала „Как се запознах с майка ви")? Без значение от ситкома сравняването с екранните герои не носи нищо добро в семейния живот.

Ново проучване в областта на масовите комуникации и обществото, обхванало 392 души, които имат брак повече от 19 години, показва, че колкото по-реалистично възприемате взаимоотношенията между двойките на екрана, толкова по-голяма вероятност има да съсипете своя брак. Освен това съществува опасността да разгледате семейния си живот като бреме и да се впуснете в авантюри и търсене на нова половинка, само повлияни от популярни телевизионни образи.

Оказва се, че действията на екран влияят силно върху очакванията и възприятията на зрителите и за техния собствен живот. Много хора не правят разлика между фикция и реалност и стават подвластни на усещанията на героя, който идентифицират със своите собствени, запленени от играта му пред камера.

И не става въпрос само за това какви телевизионни шоута гледате и с каква продължителност стоите пред екрана. Дори една серия на ден може да повлияе върху възприятието ви за любов и семеен живот, твърди проф. Джеръми Озбърн от колежа Албион.

Сайтът Men's Health извади наяве четири мита, които човек може да си втълпи за връзките и брака от няколко сериала. Гледайки ги, можете да се смеете, да плачете и да се ядосвате на глупостта на героите, но не и да черпите съвети за личния си живот.

„Модерно семейство"

Митът: Награденият с „Еми" сериал често е хвален за представянето на едно нетрадиционно семейство, което включва гей двойка, възрастен мъж, който създава второ семейство с по-млада жена. Но този ситком следва основната линия на останалите по рода си – наличието на семейни проблеми, които са засилени с помощта на комични ситуации, докато накрая проблемът не бъде решен в рамките на 25 минути.

Реалността: За съжаление, реален конфликт рядко се решава по толкова бърз и модерен начин в наши дни. Обикновено проблемите се натрупват и това провокира сериозни семейни дрязги, които няма как да бъдат избегнати и потушени само с едно „извинявай".

Ергенът"

Митът: Едва ли някоя жена ще толерира поведението на мъж, които се среща с други дами, докато си избере идеалната. Другата идея, която е нелепа е, че е почти невъзможно да срещнеш точната половинка за няколко седмици, докато обикаляш баровете.

Реалността: „Тези двойки отиват на невероятни, екзотични места, за да могат после да се приберат у дома и да спорят за същите неща, за които спорим и ние – например, кой е оставил пастата за зъби отворена", казва Озбърн. Или казано по друг начин – няма перфектни двойки, а извън екрана, който е фикция, животът и на тези двойки е същият, като нашият.

„Как се запознах с майка ви"

Митът: В един от сезоните на сериала се разказва за това как човек на име Тед, който разказва на децата си как се е запознал с майка им, се чуди дали да разруши брака на една жена, към която изпитва силно влечение, със нейния богат и по-възрастен съпруг.

Реалността: Въпреки че идеята да разделиш някой с друг, който смяташ за неподходящ за него, е често срещана тропа в телевизията, може да забравите за нея в реалния живот. Всяка жена, която е омъжена или е в сериозна връзка, трябва да бъде извън обсега на всеки уважаващ себе си мъж. Ако тя иска да се измъкне от брака и връзката си, тя ще го направи сама. Не е нужно той да се намесва.

„Кости"

Митът: Сърцето на тази дама – криминален антрополог тупти по-силно около мъжественият агент на ФБР, с когото тя работи по случаи ежедневно. И въпреки че в даден момент те вече си имат бебе, все още около тях се въртят прекрасни мъже и жени, които могат изкушават героите и могат да развалят връзката им.

Реалността: „Повечето женени хора не са заобиколени от свободни, атрактивни и изкушаващи самотници, както е обрисувано положението в холивудската продукция", казва Озбърн. Това може да накара много семейни мъже да се почувстват като ергени и да започнат старателно да оглеждат обкръжението си, което със сигурност няма да е като показаните в телевизионно шоу.

В действителност скорошно проучване на учени от университета в Мичиган показва, че семейните мъже са много по-щастливи от неженените.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

tugi ( преди 11 години )