IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синовете не наследяват хубостта на бащите си

4 януари 2013 13 40

Наследяват я дъщерите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Синовете на атрактивните мъже не винаги носят добрите гени на бащите си относно външния си вид. По-скоро привлекателната визия се предава на дъщери, показва проучване.

Психолозите са установили, че докато гените и на двамата родители влияят на външността на дъщерите им, то при мъжете не е точно така.

Няма гаранция, че атрактивните мъже със сексапилни погледи и сурови мъжки черти ще имат такива синове.

Проф. Дейвид Перет от Университета на Сейнт Андрюс заяви, че красотата на майката също не е гаранция, че синът ѝ ще стане привлекателен мъж, когато порасне.

Тоест, тази теория предполага, че не е необичайно атрактивните родители да имат прекрасна дъщеря, но е съвсем обичайно синът им да няма същия добър външен вид като своята сестра, например.

Въпреки че много майки-знаменитости имат красиви дъщери - Голди Хоун и Кейт Хъдсън, Джери Хол и Джорджия Джагър, същото не важи непременно и за звездите-мъже и техните синове.

Например Шон Стюарт, синът на Род Стюарт от първата му съпруга Алана, не е особено привлекателен, за разлика от сестра си Кимбърли.

Проф. Перет заявява, че преди се е считало, че една жена може да увеличи своя репродуктивен успех от избора на "по-секси" половинка, чиито гени да бъдат предадени на мъжкото ѝ поколение, но сега става ясно, че това е без особено значение.

Той казва: "Ние проверихме дали мъжките и женските черти на лицето са наследствени и открихме, че правилото за мъжествеността от сорта на „какъвто бащата - такъв и синът" не е много точно. Няма никакви доказателства, че привлекателните черти на лицето на бащата ще се предадат и на сина.

Учените са изследвали албуми със семейни снимки на студентите си, като са сравнявали снимките на над 100 жени, 100 мъже и техните биологични родители, в продължение на няколко години.

Снимките на всеки ученик, баща му и майка му са били оценявани поотделно за привлекателност, женственост и мъжественост.

Учените са открили доказателства, че привлекателността се предава от бащата и майката на тяхната дъщеря и също така, че атрактивни бащи по-често имат красиви дъщери, без значение от визията на майката.

Предишни американски изследвания пък доказаха, че атрактивните родители имат с 26% по-голям шанс да имат красива първородна дъщеря, отколкото хубав първороден син.

Заключението от това изследване е, че красивите родители имат по-голям шанс да се радват на привлекателна дъщеря, а външността на сина им е Божа работа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

55 ( преди 11 години )
за мъжа е важно да е силен и умен.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ALOO BALO ( преди 11 години )
TO E GENETIKA TE DA SA CHUVALI ZA KRASTOSANO UNASLEDQVANE? OTKRILI ZA TOPLATA VOD ABRAVO NA TQH
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар