IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората със семейство живеят по-дълго

24 януари 2013 09 00

Те имат три пъти по-голям шанс да живеят до дълбоки старини

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Хората, които живеят сами след 40-годишната си възраст, са с доста по-намалени шансове да достигнат и подминат 60 години от тези, които имат постоянен партньор.

Самотата оказва отрицателно въздействие върху здравето, твърдят американските учени. Освен това те са открили, че бракът може да се окаже успешна защита срещу болестта на Алцхаймер.

Хората, които никога не са се женили, са с почти три пъти по-големи шансове да умрат от ранна смърт, в сравнение с онези, които живеят в стабилен брак

Новите изследвания показват, че подкрепата на съпруга може да се окаже ключова за продължителността на живота особено в средната възраст.

Ако човек, след своята 40-та годишнина се разведе или загуби половинката си и не си намери постоянен партньор отново, той сам увеличава риска от ранна смърт и намалява шансовете си да достигне и подмине 60 години.

Дори вредните за здравето навици като пушене, пиене и заседнал живот не са толкова тясно свързани с по-кратката продължителност на живота на хората, колкото е самотата (при тях риска не е троен, а двоен).

Новото изследване е проведено от д-р Илене Сиглер и нейните колеги от Медицинския университет Дюк в Северна Каролина.

Тя казва: "В обобщение можем да заключим, че ако имате постоянен партньор, когато сте на средна възраст, сте един вид по-защитени от преждевременна смърт."

В изследването, учените са анализирали данните за 4802 души, родени през 40-те години на миналия век.

Участниците са били на възраст около 40 години в началото на изследването, а към неговия край са били на около и над 50 години.

За този период изследователите са записвали промяната в статута на участниците (обвързани/необвързани) и връзката между него, между социално-икономическия статус на хората и тяхното поведение по отношение на здравето им.

За този период е имало общо 238 смъртни случая, като значителна част от тях са били на жени, които никога не са се омъжвали.

Щастливо-женените/омъжените хора са по-склонни да се хранят здравословно, те имат повече приятели, а чувството че имат опора в живота им действа добре и като цяло те са в по-добро психично и физическо здраве.

Изследването е публикувано онлайн в медицинското списание „Annals".

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

йокин ( преди 11 години )
Не съм съгласен.От 10г.съм семеен от 3 жена ми е без работа,а аз от 3м.Денгите свършиха,а работа все няма и няма,върви живей дълго и щастливо.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Някой си ( преди 11 години )
Мисля ,че и в този случай всичко е твърде относително.Значителна част от разводите или на оставането самотен се дължат на здравословни проблеми.При тези условия и продължителноста на живота е по-ниска.Семейството влияе благотворно на индивида само ако е щастливо ,задружно и живее при подходящи условия и финансово обезпечение.Зная не малко хора на възраст които се поболяха преждевременно след пенсионирането си защото останаха в къщи и започнаха да пречат на всички.Не са малко случаите и на самоубийства по тези причини и на осамотяване по вилички и села пак по същата причина.Непрекъснато така умират не много възрастни хора дори от леки травми когато са останали сами.При тези условия един лек инфаркт или инсулт стават смъртоносни .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар