IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвенето - мисия възможна

31 януари 2013 09 40

Нова книга учи на кулинарни умения само за четири часа

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Макар едни от най-добрите готвачи в света да са мъже, обикновено жените са тези, които се изявяват повече в кухнята. Всъщност няма голямо значение дали мъжът или жената в семейството готви, лошото е, когато и двамата не могат да го правят. В този случай те се принуждават да се хранят винаги навън или с полуготова храна, която както добре знаем, не е особено полезна.

За щастие на всички, които не могат, но все пак искат да се научат да готвят, Тим Ферис идва на помощ. Тим е американски автор, който наскоро издаде новата си книга „The Four-Hour Chef“. Той твърди, че благодарение на нея всеки човек може да научи най-важните готварски техники само за няколко часа. Още един бонус – авторът на книгата твърди, че описания от него метод може да се приложи успешно и в други сфери като например учене на чужд език или професионални танци.

Самият Тим Ферис говори седем езика, като един от тях е мандарин, който научил само за половин година. Немския език усвоил за три месеца, а испанския за осем седмици. Другото негово постижение е в сферата на танците. Половин година след първия си урок по танго, Тим станал притежател на Световен рекорд на Гинес по танго завъртания. Авторът има милиони последователи в социалните мрежи, които се увеличили особено след издаването на двете му предишни книги - „The Four-Hour Workweek“ и „The Four-Hour Body“. Първата книга съветва хората как да използват технологиите, за да намалят работата си, а втората е наръчник за максимално отслабване, пише вестник Daily Mail.

Макар че вече има издадена книга със съвети за готвене, Ферис не умеел да готви само до преди една година. „Единствените неща в хладилника ми бяха алкохол и горчица“, казва той.

Първата стъпка в изучаването на дадено нещо е деконструкцията. Когато Тим изучава ново умение, той мисли как да го раздроби на най-простите компоненти. В случая с готвеното това е групиране в секции по съставки, оборудване и умения. Втората стъпка е изборът – съсредоточавате се върху определи дейности, към които насочвате вниманието си, за да добиете максимални резултати.

Според Тим достатъчно е човек да направи нещо пет пъти, за да се превърне то в навик. Хората обаче нямат волята да стигнат до там. Авторът съветва човек винаги да намира стимул, когато направи нещо. Например, да се запише в танцов конкурс или да научи местния език в страната, която ще посети.

Готвенето от своя страна е овладяване на няколко неща едновременно. То изисква усилия в няколко посоки – знания за съставки, продукти и съдове. От голямо значение е и човек да се научи как точно да използва ножа, като първо започва с овладяването на самия начин на държане. Тим има правило да използва минимално количество съставки за максимален вкус. Също така той не бели зеленчуците, а само ги измива добре с помощта на груба гъба.

Снимка: Amazon

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари