IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за работещи майки, дадени от други такива майки

15 март 2013 09 40

Как да жонглирате успешно между професионалния и семейния живот

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Изпълнителен директор през деня, майка сутрин и вечер. Има жени с успешна кариера, които работят във водещи фирми и които също са майки, но някак си успяват да балансират между работата и семейството.

Те успяват да намерят време, и за всички корпоративни заседанията, и за родителските срещи на децата си. Междувременно домът им е чист, хладилникът – пълен, а съпругът - доволен.

Този успех се дължи не толкова на късмет, а най-вече на това, че тези жени умеят да управляват времето си по-добре от други.

Ето и съветите по темата на работещите майки-британки, публикувани в сайта Care.com:

1. Отърсете се от чувството за вина, че не сте добра майка

Дали това е по собствен избор или от необходимост, много майки се чувстват принудени да се върнат на работа, докато децата им са все още малки. Тези майки се чувстват безкрайно виновни, че докато седят в офиса през целия ден, детето им е казало нови думички или изречения и то пред други, чужди хора, без подкрепата на мама.

Тези майки трябва да разберат, че общуването на детето им с други хора, само го обогатява. То се учи да бъде самостоятелно и уверено и да си взаимодейства с другите деца.

2. Не си носете работа на масата за вечеря у дома

Ако все пак една майка се върне на работа и не е до детето си през деня, то би било добре поне вечер да му дава цялото си внимание.

Каквато и работа да имате, опитвайте се да си я свършите в рамките на работното си време, а вечерите да посвещавате на семейството си. Никой член от семейството няма да е щастлив, ако съпругата/майката се прибере от работа и после цяла вечер продължава да работи, вместо да дари със своето пълноценно присъствие близките си.

3. Не обръщайте внимание на малките и незначителни неща

Едно от основните и най-добри умения на работещите майки е да овладеят от рано способността си да си създават приоритети. Невъзможно е в един ден всичко да бъде направено, без жената да се почувства изчерпана и без капка енергия. Затова, най-важното е да не вършите нещата, които не са от жизненоважно значение за въпросния ден и да ги оставите за друг път.

Запитайте се какво наистина има значение днес и изразходвайте енергията си за него.

4. Помолете за помощ

Ако имате възможност да си наемете помощник за домакинската работа – направете го. Освен това обяснете на членовете на семейството си, че не ви е възможно всичко вие сами да правите и че те трябва също да ви помагат, за някои от домакинските задължения.

Впрегнете като помощници и бабите, дядовците, лелите, съседката и т.н. Възползвайте се от всички налични ресурси, които имате около вас, така че да можете да намалите ангажиментите си.

5. Намирайте време и за себе си

Работният ден на майките не свършва с края на работния им ден в службата. Те се прибират и у дома ги чакат още купища със задължения. Покрай всичко това те нямат никакво време да мислят и за себе си. Важно е всяка една работеща майка да намира поне по 10 минути на ден, които да прави нещо сама и с наслада, дори това да е една гореща вана. Така тя ще може да се върне към родителството или служебните ангажименти, пълна с енергия.

6. Продължавайте в същия дух

Животът на работещата майка не винаги е лесен и тя понякога се чувства като преяла от ангажименти. Безсънните нощи около болното дете в комбинация с напрежението в офиса често е твърде трудно за преглъщане, но след всяка лоша фаза идва по-добра обикновено. Бъдете внимателни, давайте си редовни почивки и се опитвайте да гледате с чувство за хумор на някои сериозни ситуации.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари