IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спира ли замразяването на яйцеклетки биологичния часовник?

10 май 2013 14 40

И София Вергара замрази свои яйцеклетки

София Вергара ще замрази своите яйцеклетки; Снимка: Reuters

София Вергара ще замрази своите яйцеклетки; Снимка: Reuters

Времената не са това, което бяха. Докато преди 20-30 години е било напълно нормално жена да роди на 20, днес все повече жени се решават на голямата стъпка едва след 30-тата си годишнина. В това няма нищо лошо, все пак дете трябва да се отглежда едва, когато родителите се чувстват готови за това.

Единственият проблем, свързан с по-късното раждане, е ограниченото време, с което разполагат жените. Популярният израз „биологичен часовник“ изобразява именно това. Докато мъжете нямат проблем с плодовитостта и могат да станат бащи дори на 50 години, жените не се радват на подобна свобода.

Тук идва въпросът: „Трябва ли една жена да роди, дори да не е срещнала подходящия човек, дори да не се чувства готова, само защото по-късно няма да има тази възможност?". За щастие науката напредва и дава право на избор на жените.


В априлския брой на списание Vogue 40-годишната актриса София Вергара разкри, че следи каква храна консумира, пие хапчета и се подлага на хормонални инжекции, които ще я подготвят за извличане на яйцеклетки.

Тя иска да замрази своите яйцеклетки и да ги използва на по-късен етап в живота си. Актрисата не е единствената знаменитост, която прибягва до тази процедура. Ким Кардашян и Коко Остин също са замразили свои яйцеклетки, говорейки публично за това.

Въпросната процедура се рекламира като начин жените да се развиват професионално и да забавят своето детеродно време до по-удобен за тях момент. Не всичко обаче, е толкова положително, колкото изглежда.

Хормоните, които „спират“ яйчниците, могат да причинят дългосрочни инвалидизиращи симптоми. В много редки случаи хормоните, които се използват за стимулиране на яйчниците, могат да имат сериозни странични ефекти. Самото извличане може да бъде рисковано и да доведе до образуване на белези и да нанесе щети на яйчниците.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Никодим ( преди 10 години )
В резултат на всичко това може да се роди и очарователно изродче което да предизвиква вълни от състрадание.Защо трябва не само да ядем отровена, нездравословна и безвкусна храна но и да се размножоваме тъпоглаво опитвайки се да надлъжем Природата за да сме в края на краищата обречени на *** и измиране поради стимулираната заради печалби глупост.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар