IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Татко, гушни ме!

31 май 2013 10 00

Един на всеки пет нови бащи НИКОГА не гушка бебето си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Факт е, че повечето млади татковци се чувстват невежи, когато става дума за новородени бебета и са доста тревожни, когато за първи път вземат в ръце своя собствен миниатюрен наследник.

Според едно ново проучване 60% от бащите се чувстват несигурни при първото взимане на бебето, а 30% от мъжете казват, че не знаят как да го държат добре и го връщат на майката. Повечето бащи започват да създават връзка със своето новородено по време на вечерния му тоалет (къпане, масажиране, хранене и т.н.)

Оказва се обаче, че един на всеки пет британски бащи признава, че никога не е взимал бебето в ръцете си без нечия помощ. Тези резултати ясно показват, че 90 на сто от мъжете отчаяно се нуждаят от практически съвети по бащинство. Изследването е направено от марката прах за пране Persil.

За разлика от новите майки, татковците признават, че се чувстват неопитни и нямат доверие в себе си, за да се занимават с бебето си.

Цели 19 на сто от новите бащи гушкат бебето си веднъж в седмицата през първите месеци от живота му. За сравнение – 62 на сто от младите майки чувстват естествен инстинкт да прегръщат детето си още от първия ден от раждането му.

Повече от половината нови татковци признават, че липсата на познания им оставя чувството на безпокойство, когато им връчат пеленачето.

Бившият английски ръгбист Бен Коен, който е баща на близначки, си партнира с Persil в кампанията „Cuddle Guide Mastery", която преподава на младите бащи как да се справят с техните новородени бебета.

Коен подчертава необходимостта от това новите майки и бащи да овладеят своите безпокойства относно новородените.

„Прекарвайте качествено време с бебетата си и четете книги за отглеждане на новородените. Това наистина ще ви помогне да станете по-уверени, когато взимате на ръце бебето си."

Той добавя: „Искам да насърча новите родители да преодолеят своята нервност. Като баща на две дъщери-близначки знам, че може да бъде смущаващо, когато за пръв път ти поверят отговорността за бебето.

Според проучването 40 на сто от татковците не искат да остават сами с бебето си в първата седмица след раждането му. Въпреки това, много бащи са склонни да хранят новия си наследник нощно време.

Снимка: Dreamstime

Междувременно, повече от половината от всички нови родители (57 на сто) признават че се чувстват некомфортно, когато членове от семейството им или на приятелите им искат да гушнат бебето.

„Качеството на връзката майка-бебе влияе на физическото и психическо развитие на бебето, така че е много важно да го правите както трябва от самото начало", казва детската дерматоложка д-р Джийн Робинсън.

Тя добавя: „Трябва да дарявате бебетата с много платонична любов и привързаност още от самото им раждане."

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Никодим ( преди 10 години )
Ролята на мъжа не е точно да гушка бебетата а да ги прави ,да защитава семейството ,да осигурява макроусловията за тяхното отглеждане.Не ,че не може да помага от време на време,но никога не трябва да се опитват да го направят втората мама. Бащата е нужен във възпитанието особено на момчетата но в един по-късен етап когато те вече не пълнят гащите или поне по-рядко го правят.Той е пример за децата си не само когато пряко се занимава с тях а и когато прави нещо,дори контактува с други хора пред тях.Общите разходки ,занимания ,риболов ,плуване и тн са особено важни дори и да не са всекидневни.Дори и заедно да мият колата това е добро за възпитанието.Къщните занимания за колективно готвене също сплотяват семейството.С тези неща трябва да са започва дори когато детето още трудно може да обели и един картоф с ножчето за белене.Не е важен реалния принус а участието, уменията ще нарастват с времето и няма да се допусне така често срещаното отвръщение към къщната работа дори при момичетата а и момчетата няма да са така безпомощни и зависими когато им се наложи да се грижат за себе си дори в кухнята.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар