IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямото пътуване на три поколения

19 юли 2013 10 50

Идеи за ваканция на цялата фамилия „в комплект"

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Планирането на почивка с три поколения – баби и дядовци, родители и деца може да бъде трудно начинание. Всяка възраст си има своите лични предпочитания за дестинации, вид на екскурзията, начина на придвижване, вида на забавленията и т.н.

Все повече млади семейства с деца канят своите родители да ги придружат на ваканцията им, уж с идеята да им помагат, но нещата невинаги минават гладко. Ето и няколко съвета каква ваканция да планирате, така че всички да останат доволни:

Наемете къща/вила/апартамент

Където и да сте решили да ходите, най-изгодно ще ви бъде да си наемете голям апартамент с много стаи или малка къща/вила сред хубава природа. Колкото и голяма да е фамилията ви, все ще успеете да се разделите по стаите и ще ви излезе по-евтино, отколкото да наемате три-четири хотелски стаи, например. Вечер ще можете да се събирате семейно на терасата/верандата, а бабата едва ли ще има нещо против да готви, което пък ще ви спести пари от ресторанти. Освен това всички ястия ще са домашно-приготвени.

Идете на круиз с кораб

Тази ваканция ще бъде вълнуваща за всичките поколения. В това едноседмично или десетдневно пътуване всяко поколение ще може да си намери свое забавление. Едните могат да обикалят забележителностите из спирките по маршрута на кораба, други по цял ден да се припичат на палубата до басейна, а трети да се посветят на шопинг и забавления в лунапарковете. Освен това по време на круиза членовете на семейството няма да си омръзнат, тъй като ще са прекалено впечатлени от смяната на пейзажа при всяка нова дестинация от пътуването.

Изберете фамилен курорт

Големите комплекси и курорти от вида „ол инклузив" са пълни с развлечения на открито и са подходящи за различните поколения. Възрастните могат да се разхождат из зеления парк на хотела, да ходят на голф/водна аеробика/каланетика/йога/риболов и т.н., докато по-младите спокойно ще атакуват плажа, а вечер могат да излизат по заведенията и да оставят децата на баба и дядо.

Лято в планината

Това е много добър вариант за семейна почивка, на която ще ходят няколко поколения. Трябва да откриете курорт с всички удобства, на който ще има алтернативни забавления за по-възрастни и по-млади, както и подходяща анимация за най-малките членове на фамилията. Ако хотелът е близо до езеро, можете да ходите на риба, да палите огньове, да опитате планинско колоездене, конна езда и др. Този тип ваканция е по-малко напрегнат, но също толкова забавен, колкото е и почивката на морето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Никодим ( преди 10 години )
Да приземим нещата като за простосмъртни българи.Бабата и дядото по чудо издрапали до пенсия за да преживяват с тези доходи успешно са се заселили на село без *** (това не е задача с късмета на всеки).,,Младите "най-после останали сами във фамилния панел (купен със заем през ,,младостта" на старите след много години чакане ,ходене по инстанции ,нерви и отново не без късмет) след многократни ремонти са решили да го ,,ударят на живот"докато децата им не са почнали да стават родители или да са емигрирали оставяйки им най-свидното за отглеждане.Къде могат да отидат с фамилната трошка наследила соц возилото гордо отправено на вторични?Разбира се близо до природата ,при баба и дядо.От прашното мазе се товарят празни буркани ,празни тубички за винце от хасмата и реда грозде в двора за около Коледа .Някоя и друга щайга и личен багаж за всеки както и нова резачка ,че с брадвата вече за къде?По нататък сценария е ясен и се разиграва всяка седмица дори и като драми по българските пътища където пъплят или дремят в ,,тапи"почиващите сред природата българи.Дано броя на тръгванията им е равен на броя на успешните връщания (почти като при пилотите)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 10 години )
Нищо по-хубаво от това всяко семейство да си почива отделно както го разбира.Доколкото схващам,идеята да са три поколения е бабата да готви и с дядото да гледат децата през нощта,когато родителите им излязат,но също и през деня,когато реанимират от безсънната нощ.Когато децата ми бяха малки,отивахме на почивка с тях,за да бъдем с тях единствено и пълноценно.Давахме си сметка,че детството е кратко и трябва да му се насладим,да си създадем спомени.На парти можем да отидем и извън отпуската.Сега,когато децата ми пораснаха,съм категорично против да пътувам с тях в качеството си на детегледач,готвач,чистач.Който има деца,си ги гледа.Аз искам също да си почина,да правя каквото искам-да си стоя на спокойствие и тишина,да отида на парти и най-вече никакво готвене и задължения.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар