IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите, а не сексът са тема-табу между двойките

8 август 2013 11 50

Съпрузите все по-трудно говорят за финансовите си дела

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Пари са се превърнали в най-трудната тема за разговор между партньорите в една сериозна връзка. Темата е дори по-деликатна и трудна от тази за секса. Това се твърди в ново, британско изследване, направено от сайта Sagalegal.co.uk.

Проучването е установило, че финансовите разговори са станали такава тема табу между съпрузите, че те биха предпочели да обсъждат своя сексуален живот, отколкото да коментират тегленето на кредит или да разискват семейния си бюджет.

По-голяма част от участниците в анкетата казват, че предпочитат да говорят по темата „пари" със своя шеф или колеги и дори с напълно непознати хора, отколкото с половинката си. Вероятната причина за това са финансовите неволи и затруднения от последните години, които се отразяват, както на британците, така и на домакинствата в почти цял свят.

Експертите предупреждават, че колкото и да ви е неприятно, трябва да намерите сили да обсъдите завещанието и активите си със своя партньор, за да избегнете бъдещи конфликти във фамилията.

В проучването са участвали 1000 възрастни. 50 на сто от хората под 50 години са споделили, че разговорите за пари с любимия човек, са им най-трудни. Обсъждането на завещанието с роднини е трудна тема за 18 на сто от възрастните хора над 60 години, но все пак 13 на сто от тях казват, че гледат да стигнат до този разговор. Почти един на всеки пет души е обсъдил този въпрос с близките си, но не го е направил в писмен вид.

Ема Майърс, ръководител на изследването казва: "Интересно е да се види, че британците по-трудно говорят за пари, отколкото за секс, но все пак е доста по-неудобно да помолите приятел за заем, отколкото някой член от семейството. Затова не отлагайте тези трудни разговори прекалено дълго, особено ако става въпрос за завещание. В името на спокойствието на фамилията и за да се избегнат бъдещи юридически проблеми, най-добре е тези решения да се взимат по-рано."

По традиция най-неприятната тема за родителите е да обясняват думата „секс" на своите деца или т. нар. разговор за „птичките и пчеличките". 24 на сто от възрастните се страхуват от него, а 30 на сто от подрастващите казват, че са научили какво е секс от съучениците си, а не от родителите си.

Сред другите трудни разговори за британците са темата за заживяването „под един покрив" и коментирането на медицински проблеми като цяло. Един на всеки пет от анкетираните хора над 60 години (20 на сто) признава, че му е трудно да обсъди с близките си как точно очаква да се грижат за него, когато стигне напреднала възраст.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари