IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките, които доведените родители правят

4 септември 2013 13 00

Избягвайте да правите някои неща, за да се разбирате със своите доведени деца, както и с вашата половинка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ролята на доведен родител е едно от най-трудните изпитания, които може да ви се случат в семеен план. Без значение колко усилено се опитвате да правите всичко добре, нямате гаранция, че някога ще имате щастливо и сплотено семейство. Смесените семейства имат сложна динамика, затова е важно да се общува повече и да се подхожда с разбиране.

В случай, че вие сте в ролята на „чуждото тяло“ или доведения родител, вижте кои грешки не бива да допускате:

1. Опитвате се да бъдете „готиния“ родител. Много пъти доведените родители просто искат да се харесат, като купуват подаръци или пък се държат по-либерално с децата на половинката си. Въпреки че този подход изглежда добър, той може да бъде изцяло погрешен. Поддаването на всеки каприз на детето може да разруши неговото уважение към вас.

2. Очаквате веднага да имате щастливо семейство. Трябва да спечелите допускането си в семейството, що се отнася до децата. В много случаи може би ще се чувствате не на място – например, когато останалите си спомнят някоя случка от миналото. Нека подобни ситуации не ви разстройват, а напротив – показвайте, че се забавлявате с всички спомени, дори това изобщо да не е така. Ако сте последователни, ще дойде момент, в който доведеното ви дете ще разказва история, в която участвате и вие.

3. Оставяте доведените деца да се отнасят грубо с вас. Децата може да негодуват срещу новия член в семейството, затова да се отнасят с него грубо и неуважително. Много хора се примиряват с това заради надеждата, че все пак някога доведените им деца ще ги харесат.

Често доведените деца сравняват своя липсващ родител с настоящия чужд и изтъкват недостатъците на втория. По-добре не обръщайте внимание на нападките, а отговаряйте спокойно, че различните хора правят нещата по различен начин.

4. Веднага поемате ролята на родител. Вместо да разглезват детето, някои хора се опитват да налагат дисциплина, без предварително да са създали доверие между тях и доведените им деца. Обикновено това се случва, когато има „зелена светлина" от страна на биологичния родител. Със сигурност обаче това не е правилна тактика, защото по този начин детето няма да хареса повече своя доведен родител. По-добре си създайте образ на грижовен и отговорен човек, но по-скоро в ролята на грижовна леля или чичо. Имате право да се държите като родител, едва когато имате сигнали от отсрещната страна.

5. Приемате лично, когато доведените ви деца фаворизират собствената си майка или баща повече от вас. Дори вие да сте добре приети в семейството и да се разбирате с доведените си деца, все пак другият човек си остава техният биологичен родител. Няма как да промените този факт и не бива да се разстройвате заради това. Също така, имайте предвид, че винаги съществува възможност доведените деца да действат под натиск от страна на родителите, които вече не са при тях.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари