IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените трябва да родят преди да навършат 35

13 септември 2013 12 15

Експертите за пореден път предупреждават дамите да създадат семейство преди да е твърде късно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Експертите от Университета в Нюкасъл заявиха, че семейното планиране не е шега работа и че ако жените твърде дълго избягват да забременеят, може никога да не се сдобият с дете.

Много от съвременните жени използват преследването на кариера като извинение за отлагането на ролята си като майки, но това крие сериозни рискове за тях като например това да останат бездетни.

В момента половината от новородените бебета във Великобритания се раждат от жени на и над 30-годишна възраст. Лекарите отдавна предупреждават, че фертилността на дамите рязко спада след 35, а същото важи и за инвитро успеваемостта.

Освен това по-възрастните майки са изправени пред повече рискове по време на бременност и са по-застрашени да родят бебе с аномалии (синдром на Даун и други генетични заболявания) заради влошеното качество на яйцеклетките си.

Затова експертите твърдят, че жените трябва да стартират семейство преди да навършат 35 години, а не да чакат прекалено дълго докато „нещата се наредят", защото такова нещо като „идеален момент за създаване на дете" понякога така и не се появява.

Професор Мария Хърбърт, един от водещите репродуктивни биолози на Великобритания, казва: „Най-важното послание за жените е да родят бебе преди часовникът да удари 00 часа (асоциацията с Пепеляшка, която после не прилича на себе си след развалянето на магията). Лично аз бих била доста притеснена, ако дъщеря ми не ме дари с внуче преди да навърши 35."

Вярно е, че някои жени (особено сред знаменитостите) имат достатъчно късмет да забременяват в своите 40 години, но и на тях често това им коства много мъки и усилия.

Да не забравяме и това, че възрастните майки са по-склонни към спонтанен аборт, към тежка бременност и преждевременно раждане.

Освен това мъртвородените деца са повече от два пъти при родилките над 35 години.

В добавка към всичко това, късните майки по-често страдат от следродилна депресия, артрит, ракови заболявания и инфаркти, в сравнение с жените, които са станали майки в 20-те си години.

Лекарите акцентират и върху това, че контрацепцията трябва да се използва най-вече като начин за избягване на полово-предавани болести и тийнейджърска бременност, а не да става част от живота на жените, които дори си имат постоянен партньор.

Проф. Хърбърт заявява: "Сърцераздирателно е, когато представителките на нежния пол идват в клиниката ми и казват, че са отлагали създаването на потомство за по-нататък, а сега искат дете, но не могат да заченат. Често и ние не можем да им помогнем, защото възрастта е основен фактор в това начинание."

Снимка: Dreamstime

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Всъщност svetla35 е цитирала моя коментар по повод на същото нещо написан в един друг сайт, но аз нямам нищо против, даже съм поласкана, че е на моето мнение. Когато става дума за любов и създаване на семейство и деца такива неща като трябва просто не важат! Всеки знае най-добре за себе си кога може и кога иска да се омъжи/ожени и да стане родител, другото са глупости. и още нещо стига с тоя натиск върху жените. А да сте се замислили, че много често вина за генетичното заболяване има бащата? Ама не, значи той може да си купонясва до 40+, а жената ТРЯБВА да роди преди 35, защото не ми разправяйте, че и мъжките сперматозоиди не си влошават качеството след една определена възраст, ама никой не говори за това, нали? Всички сте нарочили жените, а не се сещате, че дете се създава и се гледа от двама. И те по равно носят отговорност.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ели ( преди 10 години )
До Една майка: Не, Вашето са пълни глупости!! Разбира се, че е въпрос на късмет - да срещнеш човек за теб и след това да стане бебето - ако имаш късмет да е "по-ранко", да, разбира се, че е по-добре и по-малко нерви ще изхабиш, обаче ако не е??! Какво значи Трябва...Това е Божа работа!Много ми хареса коментара на svetla35!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Mqu ( преди 10 години )
Глупости! Мъжете също предават генетични болести, *** никой не ги притиска! Истината е, че никой не ТРЯБВА изобщо да създава деца, ако не иска, а ТРЯБВА да го прави, когато иска
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Една майка ( преди 10 години )
До svetla35: - това е пълна глупост, не е до късмет, а до мотивация, а не парите, а детето са най-добрата мотивация....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
svetla35 ( преди 10 години )
Какво значи ТРЯБВА? И изобщо от къде на къде нещо като създаването на семейство и раждането на дете трябва да е задължително и трябва да се направи до определена възраст. Да, препоръчително е да е до 35 години, защото така е по-лесно и забременяването и риска бебето да е с проблеми е по-малък, но чак пък ТРЯБВА?! Ами ако срещна правилния човек след 35? Или какво, да се омъжа за първия срещнат, защото видиш ли на съм на определена възраст и ТРЯБВА да го направя преди 35. Хайде стига с тоя назидателен тон, а. И с това размахване на пръст, трябва това, трябва онова. Хората сме различни, всеки от нас си има различна съдба и това, което е добре за един, може да не е добро за друг. Иначе става като дядото на една моя приятелка, Бог да го прости човека, който беше заявил, че и е поставил срок и тя ТРЯБВА да се омъжи преди да навърши 25. Е, познайте, днес е на 31 и все още неомъжена. Първо защото можеби не е срещнала правилния човек и второ защото с това ТРЯБВА, ТРЯБВА, ТРЯБВА направо я бяха побъркали! Та същото е и с раждането на дете, да хубаво е да е на по-ранна възраст, ама чак пък толкова! А и нали се сещате, че раждането е най-лесната част, а после? Ами ако не съм достатъчно зряла или нямам финансова възможност да го гледам това дете? Та тези неща с ТРЯБВА не стават. Дете се ражда и се гледа когато и двамата сте готови за това и го искате. А не когато ***/леля ти/баба ти и т.н. роднини са решили, че ТРЯБВА.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар