IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бебе или не – въпрос с повишена трудност!

1 ноември 2013 15 00

Какво да направите, ако вие отчаяно искате бебе, а половинката ви не иска и да чуе

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много жени се изправят пред следния проблем – имат сериозна връзка от повече от година-две, вече прехвърлят 30-те и мечтаят за бебе, но половинката им иска да изчакат поне още няколко години или пък изобщо не иска дете.

Вероятните причини за това са, че мъжът или не иска да се откаже от начина си на живот, или страда от тревожност ще може ли да издържа семейство, може да не си пада по малките деца или да идва от разбито семейство и да не е имал добър пример за баща.

Психологът Рупърт Смит казва, че повечето мъже, които казват, че „не искат деца“, всъщност се нуждаят от успокоение, че ще се справят с тази отговорна роля. Той съветва дамите, които попадат в такава ситуация, да говорят с партньора си и да се опитат да смекчат притесненията му относно бащинството и да го насърчат да опита.

„Кажете му, че не е нужно да се отказва от начина си на живот и че пак ще има много неща, които ще можете да правите заедно и поотделно. Кажете му, че каквото и да се е объркало в неговото собствено детство, той може да избегне тези грешки с детето ви“, твърди Рупърт Смит.

„Основна причина за безпокойство е проекцията за бъдещето. Човек се опасява, че трябва да се промени с появата на бебето и затова си поставя „краен срок“ в бъдещ период. Този страх често показва, че двойката не е готова за бебе и е по-добре да инвестира време и усилия в отношенията си“, допълва д-р Смит.

По принцип има цял куп неща, които двама души трябва да обсъдят, преди да построят живота си заедно – наличие на финанси и дом, заетост, както и решението колко деца искат да имат и изобщо ще имат ли такива.

Факт е, че макар и да са малко, има хора, които просто не желаят да стават родители. Когато една жена се обвърже с мъж, който не иска деца, тя вероятно се надява един ден той да се навие за бебе. Той обаче може и никога да не промени нагласата си, жената да се почувства излъгана, а той – подведен.

Обсъждането преди да се ожените дали да имате деца е задължително, казва авторката на книгата „Правилата на брака“ Хариет Лърнър. Вестник HuffPost я попита как би се справила тя в подобна ситуация:

Кога двойките трябва да започнат да говорят по темата „деца“?

- Веднага след като единият човек в двойката започне да гледа на другия като на свой бъдещ партньор в живота. Този въпрос е добре да се обсъжда открито.

Какво трябва да направи партньорът, който иска деца, ако другият не желае?

- Страната, която иска деца, трябва да е наясно дали желанието за дете е по-голямо от желанието за връзка и обратното. Отговорът на този труден въпрос определя дали трябва да продължите напред с партньора си, правейки осъзната жертва, или пък – не.

Трябва ли жената да поставя ултиматуми по този въпрос?

- Нито ултиматумите, нито саботажът, когато жената забременява нечестно, са добър вариант. Има жени, които спират тайно противозачатъчните с надеждата, че партньорът им ще смекчи позицията си, когато на света се появи малкия човек. Аз силно ви съветвам да не правите толкова радикални измами. Това е ужасно несправедлива и хазартна постъпка и поставя съдбата на трима души на карта.

Как трябва двойките да преодолеят различията си по тази тема?

- Ясно е, че двойките трябва да водят преговори по темата още преди да се обвържат по-сериозно. Въпреки това няма гаранция, че чувствата и нагласите на един човек ще се променят по-късно. Ако единият отчаяно иска да има бебе, а другият – е категорично против, може да не се стигне до компромис или до консенсус.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

мен ( преди 10 години )
При мен беше обратното - имахме 3 годишна връзка, аз минах 30те, живеехме си чудесно - пари, приятели, купон, пътуване, кариера, безгрижие...и катоп захапа за бебе тоя човек, та нямаще къде да ходя...при мои познати също така - все мъжът иска дете, а жената се страхува - да не си провали кариерата, да не си развали фигурата, връзката...Жената настоява за бебе, а мъжът се дърпа в 20те години на хората, в 30те е обратното, в 40те не знам още : )))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар