IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато детето предпочита единия родител

3 януари 2014 12 20

Това може да бъде доста болезнено за пренебрегваната страна

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Повечето деца минават през фаза, в която предпочитат единия родител пред другия. Например, искат само мама да ги слага в леглото или само тати да ги взима от детска градина. Има случаи, в които това предпочитание е много силно и продължава с години. То може да бъде доста болезнено за пренебрегваната страна, която понякога неусетно започва да „се изключва“ от грижите за детето и така съвсем се отчуждава.

Предпочитанията на малчуганите към единия родител обикновено имат общо с процеса на привързване. Той започва още от раждането и продължава през целия живот на човек.

Привързването към един определен човек, дава чувство на сигурност на детето. Има деца, които се колебаят напред-назад в предпочитанията си между двамата родители, в зависимост от необходимостта им да се идентифицират с единия от тях в различни етапи от развитието си. Например, момченцето може да е много привързано към майка си през първите 4-5 години от живота си, но след това да започне да предпочита баща си, който става негов модел на подражание.

Понякога децата изграждат своите предпочитания на база на поведението на двамата си родители. Ако единият е по-грижовен, спокоен и забавен, а другият – по-строг, нервен и сериозен, то логично е детето да търси компанията на първия. Затова родителите трябва да се опитат да намерят баланс между дисциплинирането и веселбата. Не е добре, ако единият винаги се кара и прави забележките, а другият само си играе с децата и им позволява всичко.

Резките промени във външния вид също могат да бъдат причина детето внезапно да спре да иска единия си родител. Драстичните подстригвания, променящите се цветове на косата, брадата, могат да повлияят на привързаността на детето към един от родителите. Важното е те да бъдат търпеливи, докато наследникът им свикне с промяната.

Ето и няколко съвета към родителите, които са пренебрегнатата страна:

1. Опитайте се да останете спокойни и не позволявайте този факт да ви притеснява прекалено много. Не забравяйте, че това е само една фаза от живота на вашето дете.

2. Оценете поведението си към детето и времето, което прекарвате с него. Децата често се привързват към родителя, с когото прекарват най-много време и към този, който се държи по-мило с тях.

3. Не притискайте детето. Ако се опитвате да станете „по-любимия“ родител като прекалено много започнете да глезите детето си или да се месите повече в живота му, това по-скоро може да има обратен ефект и то да се отдалечи още повече от вас.

4. Показвайте му че го обичате. Вие трябва последователно да утвърждавате своята любов към детето като я изразявате по различни начини. То трябва да знае, че ще получи вашата подкрепа винаги, когато има нужда от нея.

Няколко съвета към „любимия родител“:

1. Уверете се, че си поделяте по равно възпитанието и дисциплинирането на детето, както и повечето важни отговорности около него с другия родител.

2. Оставете детето си да прекарва повече време с другия родител. Не си мислете, че той няма да се справи без вас. Това ще позволи на детето ви да изгради по-тясна връзка с пренебрегнатия родител.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари