IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да правите, ако тормозят детето ви

17 януари 2014 14 30

Неприятна ситуация, от която нито един родител не е застрахован

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Едва ли има родител, който може да остане равнодушен, ако разбере, че друго дете (или деца) тормози неговото собствено. Всъщност решението какво да се прави в този случай не се взима толкова лесно, тъй като родителят е разкъсван от различни емоции – гняв, яд, разочарование, тъга, притеснение и т. н.

Може би първото нещо, което иска да направи всеки човек, е да издърпа ухото на хулигана и да му дръпне една поучителна лекция. От друга страна обаче саморазправата не е добра идея, тъй като след нея може да има негативни последици.

Ето и кои са нещата, които трябва да направите, ако тормозят вашето дете:

1. Изслушайте своето дете.

Накарайте го да разкаже какво точно се е случило, а вие слушайте внимателно всяка подробност. Не приемайте, че подобни неща са обичайни, а потърсете причината за тормоза. Само ако знаете какво точно предизвиква това враждебно поведение срещу вашето дете, ще сте способни да го защитите най-добре.

2. Говорете с училищното ръководство.

На първо място трябва да запазите спокойствие, защото в противен случай може да изглеждате като някой истеричен родител, който прави от нищо нещо. Обяснете на учителите и/или директора каква е ситуацията и ги помолете да „наглеждат“ детето ви, за да не се случва подобно нещо отново. В никакъв случай не отправяйте обвинения или заплахи, тъй като рискувате да настроите хората срещу вас.

3. Успокойте вашето дете.

Децата не могат да мислят като възрастните и за тях е трудно да разберат, че всъщност тормозът не е по тяхна вина. Може би детето ви смята, че ако е по-добро в спорта или по математика, няма да бъде „мишена“ и няма да бъде тормозено. Затова е много важно да поговорите с дъщеря/сина си и да ѝ/му обясните, че тя/той не е виновен за това, което се случва.

4. Разигравайте различни ситуации.

За да бъде подготвено вашето дете, трябва да го научите как да се защитава. Разбира се, тук не става дума за физическо насилие, а за достатъчно твърдо отстояване на позицията. Когато вашето дете е по-уверено и знае точно какво да каже, има голяма вероятност тормозещото дете да се уплаши, притесни и да го остави на мира.

5. Говорете с родителите на детето, което тормози вашето.

Колкото и да сте ядосани и разгневени, в никакъв случай не го показвайте на родителите. В противен случай рискувате да получите ответна защитна реакция, в която вие да бъдете нападнатите. Това, което трябва да направите, е да обясните по много спокоен и интелигентен начин какво се е случило и какви са вашите притеснения. Ако това не помогне, накарайте директорът на училището да ви уговори още една среща, по време на която вече да говорите много по-сериозно и твърдо.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

1 ( преди 10 години )
Скачам и откъсдам главата на душманина.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар