IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаят „новите“ родители

16 февруари 2014 08 40

Отделяйте повече време за детето си и по-малко за работата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато човек решава да стане родител, той поема огромна отговорност. Майките минават през редица трудности още в началото – първо бременността, след това болката от раждането, безсънните нощи, храненето, коликите, ученето на първи стъпки и какво ли още не.

Това е един продължителен и труден период, но цялата тази агония си заслужава, най-малкото, заради вълнението, когато за пръв път жената чуе „мама“. Хората, които наскоро са станали родители, трябва да са заредени с много енергия и да бъдат спокойни, защото рано или късно ще усетят безценното чувство на това да бъдат майки и бащи.

За да бъдат по-подготвени за ролята на родители обаче, експерти дават своите съвети:

1. Внимавайте за шумните неща.

Освен, че трябва да обезопасите всички контакти и да гледате детето ви да не се приближи до включената печка, вие трябва да бъдете внимателни и за по-шумни или стряскащи неща. Например, детето ви може да се разплаква всеки път, когато решите да чистите с прахосмукачка. Трябва да се опитате да му обясните, че в това няма нищо страшно. Внимавайте и с душа в банята, защото ако е прекалено силен, също може да изплаши вашето дете и впоследствие то да не иска да ходи само в банята.

2. Прекарвайте повече време със детето си и по-малко с работата си.

Ако искате да получавате достатъчно внимание от своето дете, значи и вие трябва да му отделяте достатъчно време. Съсредоточете се върху нещата, които го правят щастливо. Когато сте с вашето дете, избягвайте да правите други неща едновременно и да показвате разсеяност.

3. Ще си намерите нови приятели.

Ако до този момент сте имали много добри приятели, след като детето ви се появи, те могат да останат в групата „периферни приятели“. Неусетно ще разберете, че търсите контакт с други семейства, които наскоро са станали родители. Това важи особено за майките, които обичат да извеждат заедно децата си навън. В това няма нищо лошо, защото по този начин може да направите нови социални контакти.

4. Вашата всекидневна винаги ще бъде разхвърляна.

Първите стъпки на детето са истинско щастие за родителите, които обаче много скоро ще разберат, че подвижността на детето означава голяма бъркотия. Може би дори няма да може да си представите какви „поражения“ може да създаде едно толкова малко същество. Не забравяйте да бъдете нащрек през цялото време и да преместите на по-високо потенциално опасните предмети.

5. Вашето дете може да бъде по-избухливо от един тийнейджър.

Всеки родител може да разкаже случка, в която детето му е показало силен характер или голяма доза инат. Това е напълно нормално поведение, вашата работа обаче е да бъдете любящи родители, които учат децата си и на дисциплина.

6. Отпускът ви по майчинство може да бъде много по-труден, отколкото най-трудните работни дни.

Колкото и натоварени да сте били на своята работа, задачите ви са завършвали с края на работния ден. Не така стоят нещата с майчинството, което изисква работа по 24 часа в денонощието. В неговия край обаче ще се чувствате толкова привързани към своето дете, че няма да ви се иска да го оставяте.

7. Когато сте с вашето дете, се чувствате наистина щастливи.

Едни от най-хубавите моменти в живота на всеки родител, са тези, прекарани с неговото дете. Дори то да ви е ядосало преди един час, всичко избледнява и се забравя, когато то дойде да ви гушне и целуне. Тези моменти са много специални за всеки родител и той иска да запази спомена за тях завинаги жив.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари