IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът „меден месец“ трае две години и половина

30 април 2014 09 21

След това съпрузите спират да чувстват страст във връзката си

Снимка: Тhinkstock

Снимка: Тhinkstock

Меденият месец е един от най-хубавите периоди в живота на съпрузите. Тогава те се носят на крилете на любовта и за тях няма нищо по-важно и ценно от обичта на партньора. Еуфоричните и романтични чувства между жената и мъжа продължават и след края на медения месец, което условно се нарича „ефектът от медения месец“.

С него се характеризира времето, в което всичко в брака тече по мед и масло, а партньорите продължават да се обичат толкова силно, колкото в началото. Като всяко хубаво нещо обаче и това има своя край. Той е приблизително след две години и половина.

Изследователи от Университета в Ню Йорк разгледали данните от 395 младоженци и установили, че след 30 месеца брачните двойки вече не чувстват силна страст във връзката си. Десет на сто от омъжените дами дори се описват като „изключително недоволни“, докато процентът при мъжете е малко по-голям – 14 на сто.

Партньорите, които успяват да поддържат чувствата от техния период на меден месец, изглеждат по-щастливи във взаимоотношенията си от самото начало. Доктор Майкъл Лорбер, ръководител на изследването, смята, че настроенията на женените двойки стават по-лоши, тъй като партньорите се опитват да се справят с новите си роли на съпруг и съпруга, пише Daily Mail.

Депресията и агресията са често срещани сред съпрузите, след като ефектът меден месец отмине. Според специалистите разпознаването на тези „червени флагове“ може да предотврати края на семейното блаженство. За да бъдете сигурни, че няма да загубите страстта и любовта, не се колебайте да показвате на своя партньор, че го обичате и че сте щастливи, че ще прекарате живота си заедно.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )