IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещата, които двойките искат да направят, преди да имат деца

1 юни 2014 07 00

Кои са 12-те важни „условия“, за да се решите да създадете дете

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Повечето двойки по целия свят имат списък със „задачи“, които искат да отметнат преди да се сдобият с наследник. Може би и вие с вашата половинка искате да свършите това-онова преди да станете родители?

Вижте списък с 12-те неща, на които повечето сериозно обвързани двойки дават приоритет, преди да се решат да се сдобият с първото си дете.

Анкетата е направено от производителя на тестове за овулация – OvuSense:

1. Да се оженят. Въпреки, че традициите са започнали да избледняват в последните години, все още има много хора по света, които предпочитат да сключат брак, преди да създадат семейство.

2. Да притежават собствен дом. Много двойки искат да направят солидната инвестиция – закупуването на собствен дом, преди да станат родители. Така те смятат, че ще имат по-голяма сигурност в живота, а освен това ще има какво да оставят в наследство на своето потомство.

3. Да са достатъчно узрели, за да имат дете. Някои двойки в края на 20-те и дори в началото на 30-те, все още живеят живота, който са водели, когато са били в пубертета. Някои от тях се успокояват доста по-късно и едва тогава се чувстват достатъчно узрели, за да поемат отговорност за друго човешко същество. Има хора, които никога не се чувстват готови за подобна отговорност....

4. Да са пътували по света. Много двойки отлагат създаването на семейство, за да имат време да пътуват из страната и чужбина, без да се съобразяват с малкото си дете.

5. Да нямат заеми. Повечето двойки знаят, че отглеждането на дете увеличава разходите в домакинството. Затова те считат, че не е добра идея да създават деца, докато все още изплащат някакви заеми, лизинги и/или ипотеки.

6. Да са завършили образованието си (и допълнителните квалификации). Свободното време е от голямо значение, когато човек все още учи, дори да се е посветил на допълнителни квалификации, на взимането на втора диплома за висше образование или да учи за магистърска степен. Затова появата на бебето, докато са все още студенти, не е много привлекателна за много двойки.

7. Да притежават кола. Автомобилът е истинска необходимост за повечето родители. Покрай бебето има доста багаж – количка, кошара, столче за хранене и път и т. н., които няма как да бъдат превозени с градския транспорт.

8. Да имат някакви спестявания. Повечето млади двойки се замислят за това, че е добре да са заделили някакви пари преди появата на бебето. Когато човек има дете, винаги се появяват неочаквани разходи, а ако той няма възможност да ги поеме, това ще наруши не само неговия комфорт, но и спокойното му битие като цяло.

9. Да отслабнат преди забременяването. Много жени, които страдат от излишните си килограми, считат, че първо трябва да отслабнат и после да забременяват, тъй като иначе има риск да станат огромни през идните девет месеца.

10. Да печелят достатъчно пари. Заплатата е особено важна за жените, които планират скорошна бременност, тъй като от нея зависят и надбавките, които те ще получават докато са в отпуск по майчинство. Мъжете също са готови да станат бащи, едва когато усетят финансова стабилност, тоест имат достатъчно голяма заплата.

11. Да притежават собствен бизнес. Някои мъже/жени искат да държат контрола на собствения си живот и едва тогава планират създаването на деца.

12. Да имат помощ в отглеждането на децата. Много млади двойки отлагат създаването на дете, тъй като все още не могат да си позволят наемането на детегледачка, а майките и бащите им все още не са в пенсионна възраст и не могат да поемат грижата за бебето. В същото време те искат да запазят работното си място, а не да липсват от него с месеци и години (важи особено много за жените).

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Къде ги тези идеални условия? Не живеем в капсули!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Blue ( преди 9 години )
До Пенчо Кубадински: :) Когато пише човек, май не става ясно, че не се "пали". Добре де...къде говорим за чичко-паричко, не разбрах? За теб сериозен мъж - чичко-паричко ли значи? Ами аз точно този тип, дето го наричат чичко-паричко, най-малко бих го избрала за баща хахаха! :DНо ако чуя мъж да разсъждава в стил "пускаш се в живота и това е...", каква сигурност ще създаде той в мен, за да се навия да му родя дете? Ми той ще се "впусне в живота" с мен, после (може и докато съм бременна още) - да се впусне в живота с някоя друга...и аз ще се оцъкам сама, без никой и с дете на ръце. Еми...няма как да стане. :)100 пъти бих предпочела мъжът до мен да има чувства, естествено, но да е достатъчно отговорен за да знае, че едно дете е и финансов ангажимент...а освен финансов, е и психологически, и физически (отделяне на време и грижи), и емоционален, и всякакъв ангажимент! А понякога ангажиментът не е и към детето, а към майката - а именно, да умееш на нея да си и подкрепа, да можеш да я държиш спокойна и щастлива и да знае, че може да се опре на теб! Та дири и да можеш да кажеш "Спокойно, остави всичко на мен, владея положението", когато се наложи! Ще ме извиняваш - но това няма как да стане с "Пискаш се в живота и това е...". Но може да стане с - "Да се пуснем в живота заедно, отговорно, и подготвено, и да поемем всички трудности и последствия. Няма да е всичко перфектно, но когато е трудно - АЗ ще съм до теб, без условия!" Ама...май няма как да го схванеш това, нали? :D
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ТРойка Ахилова ( преди 9 години )
До Анонимен: Ти серизон ли мислиш, че времето ви е притискало, когато си била на 22 да имаш деца?!?! Кое време? Аз на 22 бях дете, за мъж да не говорим на 22 баща - хаха : ))) И, да, по социализЪма е било друго - бабите пенсионерки на 55 помагат, купуват, гледта деца. къщата не се изплаща 20 години...мани, като чуя съвети от някой, раждал през 80те ми става ясно, че е от друга вселена....иначе и аз приветсвтам комунизка в тоя му аспект : ))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Пенчо Кубадински ( преди 9 години )
Blue, спокойно бе момиче, не се пали толкова. Никъде не съм казвал, че мъжът трябва да е безотговорен и да си "вдигне чукалата" когато реши, изобщо не говоря за това. Но ако чакаш да си купиш апартамент, да си изплатиш заемите, да обиколиш света, да развиеш бизнес, да си купиш кола и т.н., може никога да не стигнеш до деца. Ако се ОБИЧАТЕ и СИ ПОМАГАТЕ ще постигнете всичко това заедно ДОКАТО имате деца. Ако пък чакаш да срещнеш успелия чичко-бизнесмен дето ще ти даде всичко това наготово, може да си вече на 40г, а той няма теб да те погледна, а младото гадже на 25г.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
А условието да се обичат и да разчитат един на друг в коя точка е? Аз съм лекар, мъжът ми - инженер. На 47 сме. Децата ги родихме на 22 и 26, докато бяхме студенти и мъжът ми - гурбетчия в Германия. Женени сме от 1988-***, а синовете ни сега са на 25 и 21. Единият завърши висше във Великобритания, другият е професионален пилот. И никога не сме се карали за пари.:) КАК СЕ ПОСТИГА ТОВА? Отговр: с много любов, трудолюбие и СОЦИАЛИЗЪМ. Сори, ако пак сте разочаровани!:)Да живее другарят Кубадински и неговият Указ за насърчаването на ражсдаемостта в НРБългария!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Когото навремето направихме двете си деца бързо едно след друго нямахме нито едно от тези условия.Не бяхме неразумни просто времето ни притискаше и не искахме на стари години да се разправяме с недораснали деца.Най-гадното тогава беше ходенето по квартирите.Имахме единствено предимство пред сега ,че имаше работа -ниско платена но все можеше да се свържат двата края дори и с наем но никаква перспектива за бъдеще .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Blue ( преди 9 години )
До Пенчо Кубадински: Ей заради такива мисли има толкова много самотни майки! :D To e лесно да го кажеш като си мъж - 'щото можеш да си вдигнеш чукалата когато искаш. Ама ако си жена, като си бременна и детето е в теб - трябва да вземеш решение какво ще прави това малко същество когато излезе на бял свят. Трябва да имаш и помощ (ако не от мъж, то поне от родители и близки), 'щото в началото чисто физически няма как да се раздвоиш и да ходиш на работа, и да го гледаш в същото време...и т.н. Жалко, че има толкова несериозни мъже и трудно се намира някой наистина достоен за баща на децата ти! Тогава вече - щяха да се раждат и повече деца. ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Пенчо Кубадински ( преди 9 години )
Ехее, много условия, много изисквания, то затова не се раждат деца вече. То човек ако чака да изпълни всичко това, може да стане на 70год, тогава ли ще създава семейство? Това са глупости, нашите родители навремето не са били толкова претенциозни, и затова ни има нас днес. Пускаш се в живота и това е......
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар