IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е хубаво да се извинявате на детето си

17 юли 2014 14 00

Така само му давате добър пример

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Да се извиниш на детето си, вероятно е едно от най-трудните неща за родителите. Дори да не са прави, мнозина си го спестяват, за да не се изложат пред своите отрочета. Масово хората смятат, че извинявайки се, нарушават авторитета си и губят уважението на децата си. Това обаче не е така.

Ето и защо е хубаво да се извините на детето си, когато сте сгрешили:

1. Така се превръщате в добър модел за подражание

Децата се учат от поведението на родителите си. И ако вие никога не се извинявате и не приемате, че може да сгрешите, то след години и вашият син или дъщеря ще бъде същият. По-добре го научете да поема отговорност за грешките си и че прошката не те прави слаб, а достоен човек.

2. Научавате ги как да се извиняват

Когато мъниците ви наблюдават как искате извинение, те се научават как да го правят. Вярвате или не, има хора, които не искат прошка именно защото не знаят как. Показвайки, че вие знаете кога трябва да поемете отговорност за действията си, вие учите и детето си на тази отговорност.

3. Ставате по-близки

Вашето извинение показва на наследника ви, че и вие сте човек. Този момент ви поставя на едно ниво и детето ви вижда като равен, като приятел, като някой който също е зависим от него (от неговата прошка). След като ви види в тази светлина, той/тя повече няма да се страхува да ви споделя проблемите си и да търсите заедно решението им.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
защото и то е човешко същество - като вас!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар