IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазете кучетата си в топлите дни!

24 юли 2014 07 05

Домашният ви любимец може да умре само за 20 минути, ако остане затворен в колата

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Миналата седмица Дейвид Бекъм отнесе много сериозни критики, след като остави сина си Круз в колата, докато тренира във фитнеса. Трябва да се отбележи обаче, че малкият Бекъм е бил в компанията на бавачка, както и температурата в колата е била нормална, заради включения климатик.

Не толкова внимателни обаче са много хора по отношение на своите домашни любимци. В топлите дни трябва да бъдете особено бдителни относно своите кучета и в никакъв случай да не ги оставяте затворени в колата – това може да се окаже смъртоносно за тях.

Скорошно проучване показва тревожни данни, според които рекордните 62% от хората смятат, че е безопасно да оставят кучето си затворено в колата за един час или дори повече. Специалисти предупреждават, че домашният ви любимец може да пострада много, ако бъде оставен сам в колата.

Едно куче може да умре само в рамките на 20 минути, ако бъде затворено в кола, когато денят е горещ или топъл. 66% от хората обаче дори нямат представа, че подобно безотговорно поведение може да доведе до фатален край за техния четириног приятел.

Дори градусите навън да не са толкова високи, това не бива да ви заблуждава. При средна температура от 22 градуса, само за един час температурата в колата може да се покачи до 47 градуса. Доктор Джон Казънс предупреждава, че кучетата много по-лесно могат да получат топлинен удар, пише Daily Mail.

Ето и какво още разяснява специалистът: „Кучетата не се потят като хората, но се опитват да регулират своята температура чрез изпотяване на възглавничките на техните лапи. Комбинацията от гореща кола с топла тапицерия може да се окаже фатална. В рамките само на минути едно куче може да пострада необратимо, като получи увреждане на мозъка или дори може да умре“.

Някои домашни любимци са по-склонни да страдат от други. Младите и старите кучета са най-уязвими, а породите с дълги косми са особено податливи на топлинен удар. Оставянето на отворен прозорец не е достатъчно, за да предпазите своето куче, предупреждават още специалистите. Най-сигурното решение – никога не оставяйте кучето си само в колата – нека то ви придружава навсякъде, нали затова е най-добрият приятел на човека.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
съгласна съм! има толкова немърливи хора в отношението си със животните!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар