IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо 20-годишните изобщо не мислят за брак

22 август 2014 12 00

И какви са преимуществата на този избор

Кадър от филма "Параноя"; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "Параноя"; Снимка: outnow.ch

Едва ли има универсална възраст, в която е добре човек да сключи брак. Ако имаше такава, която гарантира щастлив семеен живот и никакъв шанс за развод, то 99% от жените и мъжете щяха да вървят към олтара именно тогава. Всичко е въпрос на личен избор – някои хора избират да се оженят по-рано, докато други изкачват момента или правилния партньор.

Факт е обаче, че сегашното поколение не мисли и не постъпва като предходното. Докато майките ни са се омъжвали и раждали в началото на 20-те, сега тази възраст е прекалено ранна за голяма част от съвременните млади дами. Повечето представителки на нежния пол искат да изчакат с брака, поне докато не навършат 30 години.

Защо това е така и какви са причините, заради които жените не трябва да се опитват да си намират съпруг, докато са още на 20 плюс:

1. Няма смисъл от бързане. Ако хората живееха до 50 години, има защо да искат да се женят по-рано. Но след като средната продължителност на живота е около 75 години, то 30 години не звучат толкова страшно, нали? След като всички социални срокове като влизане в университет, намиране на работа и преместване в отделно жилище са с променящи се времеви рамки, то защо бракът трябва да бъде фиксиран? Никак не изглежда честно!

2. 20-годишните постоянно се променят. Макар че е хубаво да имате човек до себе си, с когото да израствате заедно, то животът показва, че в повечето пъти партньорите израстват и се развиват, но в различни посоки. Често се получава така, че само след няколко прекарани години с някого, вие осъзнавате, че това вече не е човекът, в когото сте се влюбили първоначално. В крайна сметка 20-те години са времето, в което човек се формира като зряла личност със своите ценности, разбирания, желания и т.н. Как може да обвържете живота си с някого, преди да разберете какъв точно искате да бъде той?

3. Налице е двоен стандарт по отношение на брака. Видно е как мъжете изобщо не се притесняват, заради факта, че все още не са се оженили преди 30. Защо обаче това трябва да бъде проблем за жените, които дори биват обявявани за „стари моми“? След като дамите се борят за равенство на двата пола в професионалната сфера, изключение не трябва да прави и социалната – където няма място за двойни стандарти по отношение на брака!

4. Знанието е сила. Вашето образование е нещо, което никой не може да ви отнеме. Така че инвестирайте в него и се възползвайте от неговите облаги. Използвайте 20-те си години, за да завършите университет, да запишете магистратура, да изкарате специализация, да се запишете на курс по нещо. Много по-трудно е човек да учи, ако трябва да мисли за семейство и особено деца. Така че съсредоточете вниманието си към образованието и едва по-късно върху съпруга и наследниците си.

5. Човек не оценява свободата си, докато не я изгуби. Когато решите да се омъжите, вие правите тази стъпка с ясното съзнание, че това ще бъде до края на живота ви, нали така? В момента, в който обвържете живота си с друг човек по този начин, вие губите една специфична свобода. Да бъдете сами у дома, да гледате телевизия необезпокоявани, да се ширите из цялото легло. Подарете си някоя и друга „свободна“ година преди брака, в която ще можете да правите, каквото пожелаете, без да се налага да се съобразявате със законната си половинка.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Trojka Ahilowa ( преди 9 години )
сигурно се шегувате, къв брак на 20, статията си е направо ретро : ))) особено за жена, това значи цял живот робство и защо? Жената първо трябва да стане финансово независима и после да се омъжва, на 20 е пикла и само й се прави секс, за момченцата да не говорим,...отдавна стана ясно, че докато имаш мензис, ставаш майка, ако изобщо искаш, така че никой да не бърза. Бракът на 20 беше преди контрацепцията
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар