IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да казвате „обичам ви“ на родителите си

15 октомври 2014 08 50

И то колкото може по-често

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Без значение дали обичате родителите си или пък ги мразите, едно е сигурно – те са вашите родители и вие не може да ги подмените. По-голяма част от майките и бащите ще направят и ще жертват всичко в името на своето дете.

Много пъти строгите правила, които са ви изнервяли, всъщност са били акт на обич и загриженост. И родителите, като всеки нормален човек допускат грешки. Няма училище за родители, а те са длъжни да ви възпитат и отгледат по най-добрия начин.

Вероятно, след години, вече сте осъзнали, че в дадени ситуации вашите родители са били прави, макар тогава изобщо да не сте ги разбирали. Много пъти тяхната любов и саможертвеност остават недооценени. Ето защо е хубаво родителите да чуват думите „обичам ви“ колкото може по-често от своите деца.

Това е най-безценната благодарност, която може да изразите към тях. Ако все още се колебаете защо е нужно да казвате на родителите ви, че ги обичате възможно най-често, ето ви няколко добри причини:

1. Не трябва да приемате, че те просто го знаят – и дори да е така, все пак им го напомняйте. Родителите обичат децата си повече, отколкото децата обичат родителите си. Може би това е заложено биологично или може би те просто са по-мъдри и осъзнали какво е това чиста и истинска любов. И точно защото вашите родители ви обичат толкова много, те копнеят да чуят, че любовта им е взаимна. Разбира се, освен с думи, вие трябва да показвате на родителите си, че ги обичате и с вашите действия.

2. Вашите родители няма да са до вас вечно. Не изпускайте шанса да им го кажете. Кръговратът на живота е устроен така, че всеки се ражда и всеки умира. Това, което днес приемате за даденост, може да не съществува след година, месец или дори ден. Ето защо не бива да пропускате възможността да казвате на родителите си, а и на всички ваши любими хора, че ги обичате. В крайна сметка това, което има значение, е да накарате някого да се почувства щастлив и обичан.

3. Това е добре и за вас. „Обичам ви“ няма да стопли само сърцето на вашите родители, но и вашата собствена душа. Показването и изричането на любов е позитивен процес, който може да направи живота на много хора по-хубав и удовлетворяващ.

4. Дръжте се с родителите си така, както искате вашите деца да се държат с вас. Ако изпитвате затруднения в това да кажете на родителите си, че ги обичате, вероятно няма да можете да го казвате и на своите деца. Съответно и те няма да се научат да го казват на вас. И може би тогава ще осъзнаете, че тези две думи са били толкова важни и че всеки родител има нужда да ги чува от време на време. Бъдете детето, което искате да имате в бъдеще.

5. Вие не знаете дори половината от трудностите, през които вашите родители са преминали заради вас. От пълното отдаване, докато сте били бебе, през безсънните нощи, високата температура, пакостите до по-сериозните проблеми – вероятно вие не знаете и половината от трудните моменти, през които са преминали вашите родители заради вас. „Обичам ви“ е вашата награда за тях. Тези две думи ще им покажат, че всичко си е струвало и ще ги направят много щастливи.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари