IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да научите детето си да цени парите

7 март 2015 14 24

4 прости правила, които ще са му от полза

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Децата искат всичко, върху което попадне погледът им. Те не се вълнуват от цената и възможностите на техните родители и са готови да направят страшни сцени, само и само да увеличат придобивките си.

Докато детето ви не порасне и не започне само да изкарва финансите си, то трудно ще оцени парите.

И все пак има начин да го научите на някаква отговорност, спестовност, организираност и разумно харчене.

Ето и как:

Научете го да споделя

Ако детето ви има братче или сестриче, от малко трябва да се научи да дели всичко с него. В противен случай може да порасне като егоист. Хубаво е да цени собствените си вещи, но те не трябва да се превръщат в цел на съществуването му. В случай че имате само едно дете, карайте го да споделя играчките с приятелчетата си.

Давайте му джобни

Когато разполага с една конкретна сума, то ще се научи да разпределя парите си за нещата, които иска. Важно е да има конкретна фиксирана сума, а не да му додавате за всяка прищявка. Управлението на собствените му финанси ще го научи и да пести за нещата, които не са му по джоба.

Лукс VS необходимост

От малко детето ви трябва да разбере, че не може да има всичко. Осигурявайте му само необходимото, а когато си заслужи, награждавайте го и с нещо допълнително. Колкото и да се тръшка и да плаче, не отстъпвайте, а му обяснете спокойно защо няма да му купите въпросния предмет.

Накарайте го да си води дневник

Нека записва за какво харчи парите си. Това ще му даде чувство на контрол върху собствените му финанси и ще му помогне да се научи да пести. Освен това ще подобрите и математическите му умения.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари