IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 причини партньорите да запазят финансова независимост

26 октомври 2015 12 03

Защо това е нужно?

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Без значение дали сте в сериозна връзка или имате брак, важно е със своя партньор да запазите финансова независимост един от друг.

Един от най-добрите начини за избягване на конфликти в двойката се крие именно в това – всеки да си има свои доходи и разходи, както и свой личен бюджет.

Понякога финансовата независимост се тълкува погрешно. Тук не става въпрос да криете от половинката си колко точно пари печелите или пък да правите тайни разходи.

По-скоро става въпрос да имате свобода да изхарчите определена сума пари, без да искате позволение, без да се оправдавате или пък да ви държат сметка.

Ето и 7 причини защо е добре да имате отделни финанси с партньора си:

Така връзката ви ще е по-здрава

Думата, която всички женени хора мразят, е „развод“ и само мисълта за това нещо ги кара да изпадат в паника. За да се избегнат непоправими конфликти в семейството, най-добре е съпрузите да си имат отделни сметки. Причината за това е, че ако единият съпруг е с нестабилни или с ниски финансови постъпления, а иначе харчи много, бракът ще бъде засегнат от негодуванието на другия съпруг, което в даден момент ще ескалира.

Бракът ви ще е по-безпроблемен

Младоженците често преминават трудно през фазата „необвързан“ към статута „семеен“. Дълго време човек е разполагал с всичките си доходи, но изведнъж трябва да ги поделя със своята половинка, което го прави зависим. Ето защо всеки партньор от двойката трябва да уважава разноските на другата страна. Тоест, не трябва да правите скандали на половинката си, ако тя иска да изхарчи парите си за нещо определено. В случай, че имате отделни сметки, скандалите на тема „пари“ в семейството ви ще са сведени до минимум.

Ще си разделяте семейните разходи

Дори със съпруга ви да имате отделни банкови сметки, това не означава, че няма да си споделяте битовите разходи. Споделената отговорност може да бъде управлявана доста добре, ако двама души имат финансова независимост помежду си. В този случай семейните разходи няма да бъдат разпределени на случаен принцип между съпрузите, а всеки от тях ще знае за коя точно сметка отговаря.

Ще станете по-дисциплинирани към парите си

Двойките, които поддържат своята финансова независимост, са по-отговорни към плащането на собствените си дългове. Наличието на различни банкови сметки или отделни портфейли помага на партньорите да бъдат по-дисциплинирани, когато става въпрос за обичайни разходи. Това от своя страна води до по-стабилен семеен живот. Например, вашият съпруг не е длъжен да плаща вноската по кредитната ви карта, ако вие самата имате редовни доходи.

Няма да я има приказката „единият изкарва, другият – харчи“

Много съпрузи се карат на тема пари, именно защото единият от тях харчи повече, отколкото изкарва и в крайна сметка взима от парите на половинката си. Хората имат различни вкусове – някои обичат по-скъпи вещи, други се интересуват от най-новите технологични джаджи и т. н. Ето защо е добре да си водите отделни сметки с половинката си, за да се уверите, че всеки от вас разполага с пари, които може да похарчи според личните си предпочитания.

Финансовата независимост запазва идентичността на човек

Когато само единият от партньорите носи пари в семейството (или печели много повече от другия), вторият се оказва в позиция на зависимост. В резултат на това може да се стигне до неравнопоставеност в отношенията. Този, който дава парите в семейството, може да започне да се държи като шеф със своя брачен партньор, а това си е вид унижение. За да се избегнат такива ситуации, всеки човек трябва да разполага със собствени пари, които да му дават самочувствие.

При евентуална раздяла нещата се регламентират по-лесно

Според проучване на ING DIRECT, проведено през 2012 година, партньорите в една на всеки три двойки предпочитат да запазят своите финанси разделени, защото по този начин са в по-голяма финансова безопасност, в случай, че връзката им се разпадне.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари