IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да предпазите децата си от опасностите онлайн

13 март 2016 11 45

Бъдете техен водач и приятел

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Едни от най-купуваните и предпочитани подаръци за невръстни деца за различни празници са електронните устройства.

Проучване на O2 и NSPCC показа, че 8 от 10 родители дори са обзавели малките си наследници с таблети, смартфони и лаптопи по Коледа.

Безопасно ли е обаче да позволявате на децата си да се потапят в интернет пространството от толкова малки?

В мрежата има всякакво съдържание, което е крайно неподходящо за малчугани – насилие, перверзии, нецензурни думи и брутална информация по различни теми, която може лесно да повлияе на възприятието им за света, а оттам и за тяхното поведение и бъдещи възгледи и философии.

Как обаче може да опазите децата си от тези неща, без да ги изолирате напълно от интернет (а и можем да контролираме с какво се занимават само у дома)? Ето няколко съвета, които може да приложите още днес:

1. Говорете с детето си, за да е наясно, че го следите и ви е грижа за него. Нека то знае, че може спокойно да се обърне към вас, ако забележи нещо нередно, плашещо или разстройващо в мрежата.

2. Седнете заедно с детето си, за да инсталирате различните приложения и да му направите съответните профили в социалните мрежи. Поиграйте си с настройките и му обяснете как да опази личните си данни. Предупредете го и за опасностите в мрежата и какво може да произтече, ако попадне в някой от капаните ѝ.

3. Обяснете му внимателно каква е ролята на паролите и защо трябва да има такива.

4. Обяснете му какво може да споделя в социалните мрежи и какво не.

5. Вече има програми, с които родителите могат да контролират съдържанието на мобилните устройства на децата си или най-малкото да ги уведомяват, ако те навлизат в „опасна територия“.

6. Ако се случи нещо неприятно, не забравяйте да направите скрийншот, преди да изтриете съответния разговор, програма, снимки и т. н., за да може да ги използвате при нужда, ако бъдат намесени органите на реда или училищното настоятелство.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари