IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спасите брака си след изневяра?

19 януари 2018 14 20

И струва ли си усилието?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В момента, в който разберете, че партньорът ви ви е изневерил, всичко се променя. Доверието е счупено и ви е трудно да си представите бъдеще до човека, който е бил интимен с друг/а. Какво ви остава да направите?

Документите за развод са една от опциите, но не и единствената. Статистиката показва, че доста бракове са успели да „преживеят“ изневяра.

„Двойките могат да се излекуват след изневяра. Или искате бракът ви да проработи, или не“, коментира Раби Слоткин, експерт по връзките, основател на инициативата за запазване на семейството Marriage Restoration Project.

Ето какво трябва да направите, ако попаднете в подобна ситуация:

1. Уверете се, че аферата е приключила

Първото нещо, за което трябва да се погрижите е да разберете дали вашият партньор е готов незабавно да приключи аферата.

„Прекъсването на отношението с третия човек не подлежи на преговори. Той трябва напълно да излезе от живота ви, дори това да налага сменяне на работата, дома или града!“, казва д-р Джил Мърей, лицензиран брачен терапевт.

След като премахнете излишната страна е време да видите какво и кога се е объркало.

2. Разкажете си всичко

Хубаво е да проведете един дълъг и подробен разговор за случилото се, но е препоръчително той да не се случи в деня, в който сте узнали за аферата, а няколко дни след това.

„Изберете време, в което и двамата ще сте психически устойчиви и готови да говорите открито за случилото се. Излъганият трябва да е готов да задава всякакви въпроси свързани с изневярата, за да не останат в него никакви съмнения“, съветва Слоткин.

3. Потърсете професионална помощ

Изневярата е доста сериозен проблем и една двойка може и да не се справи сама с него. Ако запазването на брака ви е приоритет, Мърей препоръчва да потърсите брачен консултант или терапевт, който да ви напътства в процеса.

4. Прекарвайте повече време заедно

След като сте провели „разговора“ и двамата сте решили да дадете шанс на брака си, трябва да възобновите връзката и доверието помежду си. А това предполага да прекарвате повече време заедно. В началото може и да е трудно да съгласувате съвместни активности, но положете усилие.

Можете дори да се престорите, че сега се запознавате и да започнете да излизате по срещи. Това е един вид „започване начисто“, в което да се преоткриете.

Ако това не сработи, време е да си тръгнете

Много хора успяват да преживеят изневярата и да дадат втори шанс, но понякога раната е прекалено дълбока. В случай, че и двамата с партньора ви не сте еднакво отдадени на каузата да спасите брака си, тя е обречена.

Ако имате проблем с продължаването напред след като сте се окичили с рога, Мърей съветва да предприемете крачка назад и да определите дали наистина половинката ви разбира как се чувствате и демонстрира емпатия или настоява „да го преживеете“.

„Ако партньорът ви се държи подозрително и вие сте прекалено наранени и огорчени, е време да сложите черта и да потърсите късмета си другаде“, категорична е тя.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

.... ( преди 6 години )
pri men ni6to ne sraboti. vupreki turpenieto mi . trugnah si okon4atelno.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар