IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да възпитате трудолюбие у детето си

14 май 2018 10 40

6 съвета

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Една от целите на всеки родител би трябвало да бъде да възпита у детето си целеустременост и трудолюбие. Без упорит труд човек трудно постига мечтите си и като цяло не му е лесно да намери пътя си в живота.

Ако научите своя наследник още докато е малък, че трябва да полага усилия и старание във всичко, което прави, ако иска да постигне добри резултати, вие ще му дадете голям тласък в живота.

Най-лошият родителски подход е да се дава на едно дете всичко наготово, не само защото така то се учи на мързел, но и защото при най-малката трудност в живота си, то ще е склонно да се отказва и тази тенденция може да се запази и в живота му като възрастен.

Ето и 6 съвета как да научите детето си да бъде трудолюбиво:

1. Насърчавайте постоянство у своя наследник

Постоянството е важно за децата, защото ги учи, че добрите резултати могат да дойдат и след провал и че не трябва да се отказват, ако се чувстват неуспешни в дадена област. Дори да им е трудно и да правят грешки, те трябва да се опитват отново и отново, стараейки се и с времето ще се подобрят във въпросната област (например в някакъв спорт, в дадена наука или в някакво умение и т. н.). Карайки децата си да бъдат постоянни, ние им показваме, че успехът понякога идва трудно и че трябва да работят върху това, което искат да подобрят.

2. Оставете детето си да действа по свой собствен начин

За повечето родители е много трудно да приемат, че наследникът им си има свои методи и стратегии на учене и/или на овладяване на новите неща, които се различават от неговите собствени методи. Ако детето ви показва добри резултати, оставете го да действа и да работи по начина, който му е най-удобен и комфортен.

3. Бъдете горди с постиженията на детето, но не му позволявайте да се отпуска

Напомняйте на детето си, че е положило упорит труд, за да има поводи за гордост. Повечето родители са склонни да преувеличават постиженията на децата си и да забравят да им напомнят, че успехът идва след определени стъпки, които са били предприети преди това. Да, супер е, че вашето дете е отбелязало три гола в един мач, но това се е случило защото е тренирало усилено, слушало е треньора си, сработило се е с отбора и т. н.

4. Позволете на детето си да опитва различни неща

Хем трябва да учите детето на постоянство, хем е добре да му дадете възможност да опита различни неща, за да се обогати в различни области и да се докосне до различни аспекти на живота. Ако детето ви е добър спортист, но математиката му върви – поощрявайте го да развива и двете си умения, а не го насочвайте само към това, което на вас ви се вижда по-солидно. След време то само ще разбере по кой път да поеме.

5. Не помагайте на детето

Когато детето си има свой ангажимент, не се опитвайте да го улесните помагайки му, така само му пречите. Дори този ангажимент да му отнеме три пъти повече време (без вашата помощ) важното е да го окуражавате да се справи само.

6. Давайте му добър пример за трудолюбие

Децата се учат от примера на възрастните. Ако се приберете у дома след работа и цяла вечер се оплаквате от тежките си ангажименти през изминалия ден пред безгрижните си деца, те ще възприемат едно негативно отношение към работата. Бъдете положителни и активни родители, които показват на децата си, че човек може да жонглира с няколко неща наведнъж в живота си (семейство, кариера, хобита и т. н.) и да бъде щастлив.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари