IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децата ви карат ли се често?

24 декември 2018 10 30

Това не е чак толкова лошо

Снимка: Istock

Снимка: Istock

По всяка вероятност сте чували, че е хубаво да имате две деца. Така няма да отгледате „егоист“ и ще развиете хлапето си като екстровертна личност, научена да споделя, да комуникира и най-вече да разчита и на друг освен на себе си в лицето на своето братче или сестриче.

Да гледаш две и повече деца не е никак лесно. Особено с малка разлика, което е предпоставка за чести кавги и бой помежду им без значение от пола. И все пак специалистите предлагат да не взимате много присърце минивойните между децата си.

5-годишно изследване върху отношенията между братя и сестри на Центъра по семейно изследване на университета Кеймбридж разкрива, че те всъщност са доста полезни. Изследването обхваща деца между 2 и 6 години. Според резултатите кавгите между хлапетата са градивни, помагат им да се подготвят за трудностите в живота и да достигнат по-бързо емоционална зрялост.

Не на последно място караниците развиват комуникационните умения на децата, тъй като вербалните битки им помагат да се учат да се изразяват по-добре и да обогатяват речника и изказа си. Скандалите между братя и сестри дават ценен опит на децата и в посока на тяхната емоционалност. С времето те се учат да контролират емоциите си и попадайки в конкурентна среда да формират и изразяват личността си.

Кога родителите трябва да се намесят?

Според специалистите родителите трябва да избягват да се намесват, докато не се стигне до бой или грозни обиди. Изчакайте да видите как ще се развие спорът между наследниците ви преди да ги разтървете и винаги им обяснявайте къде и как са сбъркали и защо не трябва да реагират по определен начин спрямо своя брат/сестра.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари