IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не карайте детето да гушка насила роднини

27 април 2019 06 10

Това ще му създаде някои грешни представи

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Родата се събира и всички започват да подръпват бузите на хлапето ви и да му редят комплименти колко е пораснало. То от своя страна се чуди как да избяга, но вие спазвате етикета и го бутате в ръцете на всеки роднина, казвайки му да се държи прилично и да поздрави съответния близък или приятел. Това е грешка!

Да карате детето си насила да прегръща и целува познати и приятели. От една страна това кара детето да губи усещане за контрол над собственото си тяло, от друга това е насилствено принуждаване да проявява интимност. На по-късен етап като порасне то може да се дистанцира от подобни жестове на близост и интимност и това да рефлектира върху личния му и семеен живот.

За децата е важно да знаят, че никой няма право да ги докосва без тяхното изрично вербално съгласие. Ясното осъзнаване, че това е тяхно право и те са във властта на собственото си тяло е съществено, за да ги предпази от сексуално и друго насилие след време. Кажете им, че не са длъжни да целуват и прегръщат никого и разбира се предупредете и роднини и приятели за това свое „правило“.

Имайте предвид, че ако детето ви е много малко то трудно ще разбере концепцията за „съгласието“. Бъдете търпеливи и с прости думички му обяснете най-общо, че тялото му си е негово собствено и само то може да каже какво да се случва с него, особено по отношение на физически контакт.

Все пак не пропускайте да обясните на хлапето, че може и да гушка други хора. Важно е да не го отчуждавате от другите хора и да му разкриете и концепцията за жестове като гушкане и целуване и че те са съвсем естествен начин на комуникация в определени ситуации.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари